BELORUSIJA BESNA ZBOG REZOLUCIJE UN: Opasan presedan! Na sankcije ćemo adekvatno odgovoriti!
Foto: EPA

optužbe za mešanje

BELORUSIJA BESNA ZBOG REZOLUCIJE UN: Opasan presedan! Na sankcije ćemo adekvatno odgovoriti!

Planeta -

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije opisalo je kao "opasan presedan" rezoluciju Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, kojom se traži od UN da nadgledaju navodna kršenja ljudskih prava u Belorusiji.

Ministarstvo je optužilo taj savet da se meša u unutrašnje poslove Belorusije, prenosi Rojters.

Obraćajući se novinarima, ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej nazvao je rezoluciju "apsolutnom izmišljotinom".

Povodom mogućnosti da EU uvede sankcije Minsku, Makej je rekao da je odgovor neizbežan.

"Naravno, bićemo prinuđeni da odgovorimo adekvatno", poručio je Makej, a objavljeno je na sajtu ministarstva.

Kako je naveo, to će podrazumevati personalne sankcije protiv predstavnika različitih struktura EU, kao i sankcije protiv predstavnika različitih država-članica EU.

Makej je upozorio da bi odgovor Belorusije na moguće sankcije mogao da utiče na akreditacije koje se dodeljuju predstavnicima međunarodnih medija kako bi mogli da rade u zemlji.

Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija danas je, nakon žustre debate u Ženevi, usvojio rezoluciju, kojom se traži brza i veća kontrola navodnih kršenja ljudskih prava u Belorusiji.

U rezoluciji se visoka komesarka UN za ljudska prava MIšel Bašele poziva da razmotri situaciju u Belorusiji i podnese izveštaj do kraja godine.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track