RUSI ODRŽALI LEKCIJU SAD O KRAĐI IDEJA: Evo gde je bio Obama kada smo mi razvili hipersonične rakete! (VIDEO)
Foto: Profimedia

bruka

RUSI ODRŽALI LEKCIJU SAD O KRAĐI IDEJA: Evo gde je bio Obama kada smo mi razvili hipersonične rakete! (VIDEO)

Planeta -

Bivši generalni direktor Naučno-proizvodnog udruženja za mašinstvo Gerbert Jefremov opovrgao je izjavu predsednika SAD Donalda Trampa o tome da je Rusija ukrala informacije o razvoju hipersoničnog oružja od administracije bivšeg američkog lidera Baraka Obama, rekavši da je on još išao u školu kada je SSSR eksperimentisao sa hiperzvukom.

„Tramp je rekao da je bivši američki predsednik Barak Obama odao Rusima te 'tajne'. Ali Obama je bio predsednik SAD od 2009. godine. Naši eksperimenti u toj oblasti započeli su u sovjetsko vreme, kada je Obama bio tinejdžer“, izjavio je inženjer raketno-kosmičke tehnike. Inače, Jefremov je tvorac najnaprednijeg oružja na svetu – hipersoničnog bloka „Avangard“. On je takođe učestvovao u razvoju krstarećih raketa za podmornice, protivbrodskih raketnih kompleksa, interkontinentalnih balitičkih raketa, orbitalnih stanica „Almaz“, raketa „Strela“ i različitih satelita. Predsednik Rusije Vladimir Putin dodelio mu je orden Svetog apostola Andreja Prvozvanog u subotu, na Dan puškara.

Putin je tada saopštio povodom dana ruske vojne industrije da prvi put u svojoj istoriji Rusija poseduje najsavremenije oružje koje nema pandan u svetu.

Američki lider je ranije izjavio da SAD poseduju super-hiperzvučnu raketu koja je mnogo brža od one, čije informacije je, navodno, Rusija ukrala od Obamine administracije.

Podsetimo, Rusija je nadmašila Sjedinjene Američke Države u stvaranju hiperzvučnog oružja. Za sada hipersonične rakete postoje samo u Rusiji, iako su druge države, pre svega SAD, aktivno uključene u njihov razvoj i testiranje.

Ruska vojska počela je prošle godine da se naoružava novim hipersoničnim raketnim sistemima „Avangard“, koji mogu da nose nuklearne i konvencionalne bojeve glave. Novi tip strateškog oružja pouzdano će osiguravati bezbednost Rusije u narednim decenijama.

Rusija je jedina zemlja u svetu koja raspolaže takvim oružjem, a za njega se prvi put čulo tokom govora Vladimira Putina pred Federalnom skupštinom 2018. godine.

Putin je ranije „Avangard“ nazvao „adekvatnim i asimetričnim“ odgovorom na američki sistem protivraketne odbrane.

„Avangard“ ima interkontinentalni domet i može da leti u gustim slojevima atmosfere, na granici sa stratosferom, a u stanju je da razvije brzinu od 27 maha. U ovom trenutku to je najbrži objekat na svetu. Pri takvoj brzini praktično nijedan protivraketni sistem neće biti u mogućnosti da ga zaustavi.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track