Najnovije vesti

DRUGI TALAS KORONE Džonson šalje vojsku na ulice da zavodi red!
Foto: EPA / Will Oliver

velika britanija

DRUGI TALAS KORONE Džonson šalje vojsku na ulice da zavodi red!

Planeta

Britanski premijer Boris Džonson predstaivo je u parlamentu nove, pooštrene mere za sprečavanje širenja koronavirusa, a koje bi mogle da ostnau na snazi šest meseci!

Nove mere između ostalog uključuju podsticanje na rad od kuće, ranije zatvaranje pabova i restorana, a koliko je situacija ozbiljna svedoči i podatak da je armija dobila ovlašćenja da pomaže policiji u sprovođenju pooštrenih odredbi. Džonson je poručio da će policija imati mogućnost da zatraži pomoć vojske ukoliko to bude bilo potrebno, dok se planira uvođenje kazni u iznosu od 200 funti za nenošenje zaštitnih maski.

- Nalazimo se na opasnoj prekretnici u borbi protiv koronavirusa i ove mere bi mogle da ostanu na snazi šest meseci, što podrazumeva da će važiti za Božić i Novu godinu, rekao je Džonson. Britanija dnevno beleži više od 6.000 novoobolelih, prijemi u bolnice se udvostručuju na svakih osam dana i sistem testiranja je pred raspadom. Vanredne mere se donose samo dan pošto su vodeći zdravstveni stručnjaci upozorili da će se Velika Britanija suočiti sa eksponencijalno rastućom stopom smrtnosti u roku nekoliko nedelja ako se ne preduzmu hitne mere. Ako se ništa ne preduzme Velika Britanija će do novembra imati 50.000 novoobolelih i 200 preminulih dnevno.

Prema poslednjim podacima u Velikoj Britaniji je od koronavirusa preminulo 41.788 osoba (najviše u Evropi), dok je 398.625 obolelo.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...