BAJDENU SIN U PROBLEMU: Republikanci potvrdili da je Hanter dobio novac od moćne Ruskinje! (VIDEO)
Foto: Youtube Screenshot/US Weekly, Wikipedia

nije mito

BAJDENU SIN U PROBLEMU: Republikanci potvrdili da je Hanter dobio novac od moćne Ruskinje! (VIDEO)

Planeta -

Novi izveštaj Republikanca iz Senata navodi da je sin demokratskog kandidata Džoa Bajdena Hanter Bajden primio 3,5 miliona dolara od bogate supruge bivšeg gradonačelnika Moskve, usred niza drugih finansijskih transakcija i spletki za koje su zvaničnici savezne vlade upozorili da predstavljaju sukob interesa bivšeg potpredsednik koji je predvodio ukrajinsku politiku Obamine administracije.

Demokrate su odbacile republikanski izveštaj, koji je objavljen u sredu, kao izigravanje ruskih dezinformacija, a dokument na 87 stranica nije pokazao da su finansijske zavrzlame Hantera Bajdena uticale na američku politiku. Ali, naglašava se da su vladini službenici označili zabrinutost zbog potencijalnih sukoba interesa i da su se finansijski interesi sina bivšeg potpredsednika sa stranim vladama "ubrzali" tokom administracije bivšeg predsednika Baraka Obame.

„Hanter Bajden je dobio elektronski transfer od 3,5 miliona dolara od Elene Baturine, supruge bivšeg gradonačelnika Moskve“, republikanski izveštaj, koji je rezultat istrage koju je vodio senator GOP-a Ron Džonson iz Viskonsina, objašnjen je kao jedan od njegovih „ključnih nalazi “.

Baturina, milijarder, ranije je bila udata za Jurija Lužkova, koji je bio gradonačelnik Moskve, ali je otpušten zbog navodne korupcije 2010. Izveštaj detaljno opisuje kako je Bajdenovo preduzeće u februaru 2014. od Baturine primilo uplatu od 3,5 miliona dolara, za koju je opisano da je „konsultantski“ posao. U 2015. godini, Bajden je takođe primio nekoliko uplata od nekoliko stotina hiljada dolara od Baturine, od kojih je nekoliko navedeno kao deo „ugovora o zajmu“.

Izveštaj ne navodi da je u tim transakcijama bilo nečega nezakonitog. Međutim, dokument pokazuje da je Hanter Bajden imao niz finansijskih veza sa stranim zvaničnicima i poslovnim ljudima povezanim sa kontradiktornim vladama. Pre svega, predsednik Donald Tramp i njegova kompanija Tramp organizacija imaju široko rasprostranjene poslovne interese širom sveta, od kojih su nekoliko izveštaji povezani sa navodnim pranjem novca i potencijalno podlim aktivnostima.

Izveštaj nije detaljno obrazložio nijedan dokaz da je i sam Džo Bajden imao finansijsku korist od poslovnih interesa svog sina. Takođe nije pružio dokaze da je rad Hantera Bajdena na neki način izmenio američku politiku.

Činjenicu da je Hanter Bajden u odboru ukrajinske energetske kompanije Burisma Tramp je progurao kao dokaz da je njegov politički protivnik, bivši potpredsednik, korumpiran. Joe Biden zatražio je uklanjanje ukrajinskog tužioca koji je tvrdio da istražuje optužbe za korupciju protiv Burisme.

Dok je taj tužilac otpušten, evropski i američki zvaničnici široko su se složili da je on sam korumpiran i ometa antikorupcijske napore u Ukrajini. Antikorupcijske organizacije i aktivisti u Ukrajini čak su rekli da je njegovo uklanjanje zapravo povećalo, a ne manje verovatnoću da će se Burisma suočiti sa optužbama za korupciju. Ali Tramp i republikanci prihvatili su narativ da kritikuju Bajdena. Narativ protiv Bajdena pogurali su i ruski mediji i navodna ruska imovina.

Kurir.rs/Newsweek.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track