Najnovije vesti

JERMENIJA I AZERBEJDŽAN NA IVICI RATA! U najnovijim sukobima stradala 32 vojnika
Foto: Screenshot YT

nastavljaju se borbe

JERMENIJA I AZERBEJDŽAN NA IVICI RATA! U najnovijim sukobima stradala 32 vojnika

Planeta

Borbe u Nagorno-Karabahu trajale su i tokom noći, a nastavile su se i jutros. Vlasti nepriznate republike Nagorno-Karabah kažu da su uspeli da povrate položaje koje su prethodno izgubili. Obe strane tvrde da su nanele nove gubitke protivniku.

„Tokom noći su nastavljena intenzivna borbena dejstva na južnom, jugo-istočnom i severnom pravcu linije fronta. Jedinice vojske Karabaha su tokom kontranapada nanele velike gubitke protivniku u živoj sili i vojnoj tehnici“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane nepriznate republike Karabah.

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan opovrgao je saopštenja azerbejdžanske strane o velikim gubicima jermenskih snaga u Karabahu.

Ministarstvo odbrane Karabaha izvestilo je o 32 poginula iako su se u medijima pojavili izveštaji, uz pozivanje na azerbejdžansko Ministarstvo odbrane, o tome da na jermenskoj strani navodno ima na stotine poginulih.

„Tokom noći nastavljene su borbe a naše oružane snage su ostvarile zavidne uspehe. Situacija nije mirna, borbe se nastavljaju i na nekim tačkama se vode praktično artiljerijski dueli. Informacije azerbejdžanske strane o gubicima naše vojske ne odgovaraju stvarnosti“, napisao je Ovanisjan.

Jermenska strana navodi i da je Azerbejdžan koristio tešku artiljeriju i da su od ranog jutra krenuli u napad.

Iz Bakua, pak, tvrde da jermenske snage napadaju grad Terter.

foto: Profimedia

Eskalacija u Nagorno-Karabahu

U Nagrono-Karabahu juče je došlo do eskalacije, a dve strane su se međusobno optuživale za pokretanje borbenih dejstava.

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je juče da je azerbejdžanska vojska u sukobima u Nagorno-Karabahu pretrpela velike gubitke – ubijeno je oko 200 vojnika, dok je bilans na jermenskoj strani – 17 ubijenih i preko 100 ranjenih.

Azerbejdžan tvrdi da su snage jermenske vojske otvorile vatru duž linije razdvajanja i da je bilo poginulih među civilima, dok u Jermeniji kažu da je Karabah bio izložen vazdušnim i raketnim napadima i da su njihove snage srušile dva protivnička helikoptera i tri bespilotne letelice.

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska prilikom napada koristila turske avione F-16 koji su se već mesec dana nalazili u Azerbejdžanu za potrebe vojnih vežbi.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...