NAJVEĆI NAPAD NA BOLNICE U ISTORIJI SAD! HAKERI OTIŠLI PREDALEKO: Lekari radili bez podataka o terapijama i pacijentima!
Foto: Profimedia

rensomver udar

NAJVEĆI NAPAD NA BOLNICE U ISTORIJI SAD! HAKERI OTIŠLI PREDALEKO: Lekari radili bez podataka o terapijama i pacijentima!

Planeta -

Jedan od vodećih bolničkih lanaca pretrpeo je jedan od najvećih sajber napada u medicini u istoriji Amerike.

Kompjuterski sistemi kompanije Junivezal helt sistems (Universal Health Services), koja radi na više od 400 lokacija, pre svega u SAD, prestajali su sa radom tokom vikenda, a neke bolnice morale su da ser posluže starinskim metodama uzimanjem podataka i zavođenjem pacijenata olovkom i papiromm potvrdilo je više izvora upoznatih sa situacijom.

Komanije nije odmah odgovorila na zahteve za komentar, već je na svom sajtu objavila saopštenje da je njena "mreža trenutno u prekidu zbog problema sa IT bezbednosti".

Kako se nezvanično moglo čuti, ceo slučaj miriše na rensomver napad.

Ransomver je vrsta zlonamernog, ucenjivačkog softrvera koji zarobljava vaše podatke pa oni koji su vas napali njime traže njihov otkup, odnosno da se plati da biste mogli ponovo da pristupite podacima.

Ovakav vid hakerskih napada je postao veoma učestao ali ne toliko i na medicinske ustanove.

Jedan pacijent je umro tokom napada rensomverom počertkom septembra u Nemačkoj, a prethodno je upućen zahtev za njegov premeštaj u drugu bolnici što bi ser moglo nazvati prvim smrtnim slučajem zbog rensomvera.

Ovakve vrste hakerskih napada uglavnom se izvoder vikendom kada, kako hakeri pretpostavljaju, nema dovoljno IT stručnjkaka u zgradama.

Dve medicinske sestre Junivezal helt sistemsa, koje su želele da ostanu anonimne, rekle su da je napad počeo tokom vikenda i da je medicinsko osoblje bilo prisiljeno da radi pomoću olovke i papira.

foto: Profimedia

Jedna od medicinskih sestara, koja radi u Severnoj Dakoti, opisala je da su se račinari najpre drastično usporili a da poptom nisu mogli ni dase uključe u nedelju ujutru.

"Od tada su svi računari jednostavno isključeni", rekla je ona.

Druga sestra, oz Arizone, rekla je da su kompjuteri samo počeli da se gase sami od sebe.

"Naš sistem za lekove i recepte se nalazi samo na mreži, onlajn, tako da je to bilo baš teško" objasnila je ona.

foto: Profimedia

Iako su kartoni pacijenata uglavnom i na papiru, objasnila, je, informacije o terapijama su uglavnom onlajn i tek na kraju dana se kopiraju u karton.

Inženjer za IT bezbednost sa decenijskim iskustvom u mrežama bolnica, Kenet Vajt navodi da svako kašnjenje u pravovremenom reagovanju kod pacijenta usled rensomvera nože biti kobno za bolesnike.

"Kada medicinske sestre i lekari ne mogu da pristupe laboratorijama, radiološkim ili kardiološkim izveštajima, to može dramatično da uspori lečenje, a u ekstremnim slučajevima gde je potrebno hitno preusmeravanje pacijenata na hitno lečenje u druge ustanove, postoji vrlo stvarna mogućnost da ljudi umru.

Kurir.rs / NBC News, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track