ŽESTOKE BORBE U NAGORNO-KARABAHU: Hitan sastanak SB UN, Jermenija tvrdi da im je oboren avion
Foto: Profimedia/Sputnik/Azerbaijani Defence Ministry

krvavi sukobi

ŽESTOKE BORBE U NAGORNO-KARABAHU: Hitan sastanak SB UN, Jermenija tvrdi da im je oboren avion

Planeta -

Intenzivni oružani sukobi između azerbejdžanskih i jermenskih snaga nastavljeni su tokom noći u planinskoj oblasti Nagorno Karabah, saopštilo je jutros ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Iz ministarstva odbrane u Bakuu je saopšteno da su jermenske snage pokušale kontranapadom ponovo da zauzmu izgubljene položaje na pravcima ka Fuzuli, Kebreji, Adžeri i Terteru, preneo je Rojters.

Pašinjan:Nije dobra atmosfera za pregovore s Azerbejdžanom

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je danas da za pregovore s Azerbejdžanom nije dobra atmosfera u kojoj su u toku vojne operacije u Nagorno-Karabahu.

Pašinjan je rekao da su visoki turski vojni zvaničnici bili u Azerbejdžanu i rukovodili vojnim operacijama.

Jermenski premijer pozvao je međunarodnu zajednicu da osudi azerbejdžansku i tursku agresiju i upozorio da je ugroženo prisustvo jermenskog naroda.

Ambasador Azerbejdžana u Rusiji: Baku ne angažuje plaćenike u sukobu sa Jermenijom

Ambasador Azerbejdžana u Rusiji Polad Bulbuloglu izjavio je da su lažne informacije o tome da Baku angažuje plaćenike u sukobu u Nagorno-Karabahu, između ostalog i turske.

„Svi ti razgovori da se tamo nalaze turski plaćenici – u potpunosti su lažni. Našoj vojsci nisu danas potrebni ni plaćenici, niti bilo kakve dodatne snage“, rekao je ambasador, prenosi radio „Komsomoljska pravda“. Prema njegovim rečima, ukoliko jermenska vojska napusti Nagorno-Karabah, niko je neće napadati.

„Neka odu sa tih teritorija – niko ih neće napadati. Po Ustavu Ujedinjenih nacija imamo pravo na samoodbranu, imamo pravo na oslobađanje svojih teritorija“, istakao je ambasador.

Prema njegovim rečima, ono što se trenutno dešava između Bakua i Jerevena, Azerbejdžan smatra „oslobađanjem okupiranih teritorija“.

On je dodao da nijedna azerbejdžanska bomba nije pala na teritoriju Jermenije.

Jerevan: Azerbejdžanska vojska gađa pogranična mesta

Ministarstvo odbrane Jermenije danas je saopštilo da oružane snage susednog Azerbejdžana artiljerijskom vatrom gađaju naseljena područja kod grada Vardenisa, smeštenog na jermenskoj strani granice između dve zemlje.

"Naselja u blizini Vardenisa trenutno su pod artiljerijskom vatrom", rekao je portparol jermenskog ministarstva Artsrun Hovhanisjan na konferenciji za štampu, a prenosi Tas s.

Alijev: Od početka sukoba poginulo 10 azerbejdžanskih civila

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je danas da je 10 azerbejdžanskih civila poginulo otkako su počeli sukobi s jermenskim snagama oko regiona Nagorno-Karabah, javila je novinska agencija Interfaks.

Jermenske i azerbejdžanske snage razmenjuju od nedelje žestoku vatru oko teritorije Nagorno-Karabaha u Azerbejdžanu sa većinskim jermenskim stanovništvom, preneo je Rojters.

Obe strane se međusobno optužuju da koriste tešku artiljeriju i gađaju granična područja i civilna naselja.

Merkelova: Pod hitno obustaviti oružani sukob u Karabahu

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je danas sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim tražeći obustavu sukoba.

Jermenija zapretila da će upotrebiti oružje velikog dometa u Karabahu

Jermensko Ministarstvo odbrane može biti primorano da tokom eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu primeni oružje velikog dometa, saopšila je portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan.

„Ministarstvo odbrane upozorava da su jermenske oružane snage primorane da upotrebe vatreno oružje i vojnu tehniku velikog dometa za uništavanje ljudstva, pokretne i nepokretne imovine, vojne tehnike na velikim površinama“, napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, to je uslovljeno činjenicom da azerbejdžanske snage koriste teške raketne lansere, artiljeriju krupnog kalibra i sisteme „Smerč“.

„To menja logiku i razmere borbenih dejstava, podižući ih na novi nivo“, istakla je ona.

Novi demanti Jerevana: Azerbejdžanske snage nisu uništile jermenski puk

Portparol jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan demantovao je informacije da su azerbejdžanske Oružane snage uništile vojnu jedinicu u gradu Martuni u Karabahu.

„To nije tačno. Samo predstavljanje informacija o potpunom uništavanju vojne jedinice ukazuje na nizak nivo znanja. Ništa takvo se nije desilo“, rekao je Ovanisjan.

On je, takođe, demantovao informacije da je poginuo visoki jermenski oficir.

Jermenija: Moguće zaključivanje vojno-političkog saveza sa Karabahom

Lider vladajuće frakcije jermenskog parlamenta Moj korak Lilit Makunc saopštila je da se u Jerevanu razmatra mogućnost zaključenja vojno-političkog saveza sa Karabahom.

„U trenutnoj situaciji, paralelno sa događajima koji se odvijaju aktivno se razgovara o našim mogućim srazmernim koracima, konkretno, o zaključivanju vojno-političkog saveza sa Arcahom (Nagorno-Karabah)“, napisala je Makuncova na Fejsbuku.

foto: Profimedia/AFP PHOTO / Azerbaijani Defence Ministry

U sukobu Jermenije i Azerbejdžana stradala iranska sela

Tokom sukoba između Jermenije i Azerbejdžana nekoliko raketa istovremeno je palo u iransku provinciju Ardabil, saopštila je Iranska državna televizija i radio.

Kako prenosi REN TV, rakete su pale na teritoriju pograničnih sela. Novinari su objavili snimke iz sela Asnaduz i iz pograničnog sela u šahrestanu Hoda Afarin na kojima se vide posledice obračuna dve zemlje, koji se iznenada odrazio i na Iran.

Jermenija: Azerbejdžan se sprema za novi napad na Karabah

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan saopštio je da se azerbejdžanske oružane snage pripremaju za novi napad u Karabahu.

„Neprijatelj je započeo pojačana artiljerijska dejstva i sprema se za novi napad“, napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.

Sa svoje strane, portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštila je da su uništena azerbejdžanska oklopna vozila tokom jutarnje bitke na liniji dodira u Karabahu.

„Nastavljaju se borbe različitog intenziteta praćene artiljerijskim dejstvima neprijatelja. U nekoliko pravaca kontakt linije, jermenske jedinice odbile su napade azerbejdžanskih oružanih snaga, prelazeći u nekim oblastima kontranapad i nanoseći neprijatelju štetu u ljudstvu i tehnici. Od ranog jutra na južnom pravcu bilo je pogođena napadačka kolona neprijateljskih oklopnih vozila“, napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Žestoke borbe na kontakt liniji u Karabahu

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je o žestokim borbama na kontakt liniji u Karabahu.

„U noći između 28. i 29. septembra nastavljene su intenzivne borbe celom dužinom fronta. Jermenske oružane snage više puta su pokušavale da izvrše kontranapad kako bi povratile izgubljene položaje u pravcima Fuzuli-Džabrail i Agder-Terter. Jedinice azerbejdžanske armije raspoređene u tim pravcima uspešno su se odbranile i trenutno presekle sve pokušaje neprijatelja“, saopštila je pres-služba Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da je tokom noćnih borbi mešovita kolona oklopnih i običnih vozila protivnika, koja je napredovala iz Madagiza u pravcu Agdere i artiljerijska baterija koja pruža vatrenu podršku za njeno kretanje, uništene vazduhoplovnim sredstvima ratnog vazduhoplovstva i azerbejdžanskih trupa raspoređenim u ovom pravcu. Artiljerijskom vatrom uništeni su jedan tenk, jedno vozilo i do 10 neprijateljskih vojnika koji su ujutru pokušali da napreduju u pravcu fronta Fuzuli-Džabrail.

„Intenzivne borbe se nastavljaju. Protivnik je bio primoran da se povuče, pretrpevši velike gubitke“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su oružane snage Jermenije grantirale naselja na kontakt liniji u Karabahu. Prema tim podacima ima civilnih i vojnih žrtava. Kako je navelo jermensko Ministarstvo odbrane, Karabah je „bio izložen vazdušnim i raketnim napadima“.

U Jerevanu su izjavili da je Baku „krenuo u ofanzivu“ u pravcu Karabaha. U nepriznatoj republici Nagorno-Karabah saopšteno je da su mirna naselja u Karabahu, uključujući glavni grad Stepanakert, bila podvrgnuta artiljerijskom granatiranju, a vlasti su pozvale stanovništvo da se sakrije. Kasnije je u Karabahu proglašeno vanredno stanje i mobilizacija.

Pašinjan pozvao Merkelovu da "obuzda agresivnu politiku Turske"

Jermenski premijer Nikol Pašinjan pozvao je nemačku kancelarku Angelu Merkel tokom telefonskog razgovora da "obuzda agresivnu politiku Turske" u regionu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Navedeno je da je razgovarano o eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu.

"Pašinjan je ukazao da od početka pogoršanja situacije na jermensko-azerbejdžanskoj granici u julu Turska pokazuje neviđenu aktivnost u regionu. On je pozvao nemačku kancelarku da uloži sve napore kako bi bilo zaustavljeno agresivno i destruktivno ponašanje Turske i sprečeno njeno učešće u događajima u regionu", istaknuto je u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Merkel je izrazila duboku zabrinutost zbog nastale situacije i naglasila da ne postoji alternativa mirnom rešavanju problema Nagorno-Karabaha.

Nemačka kancelarka je takođe rekla da je potrebno vratiti se u mirovni proces u okviru Minske grupe OEBS-a.

Vlasti Nagorno-Karabaha: Oborili smo azerbejdžanski avion

Portparol predsednika Nagorno-Karabaha Vagram Pogosjan saopštio je da je vojska Nagorno-Karbaha oborila avion azerbejdžanskih snaga.

Pagosjan je precizirao da je, prema informacijama kojima raspolaže vojska, reč o letelici An-2. Azerbejdžanska strana je odbacila navode o obaranju aviona kao netačne.

SB danas o Nagorno Karabahu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas hitnu sednicu povodom sukoba u oblasti Nagorno-Karabah, javila je agencija Frans pres, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Diplomatski izvori su rekli da će sednica biti održana na zahtev evropskih zemalja, objavio je AFP na svom Tviter nalogu.

Borbe između azerbejdžanskih i jermenskih snaga u oblasti Nagorno-Karabah, u kojoj je većinsko jermensko stanovništvo i koja je proglasila otcepljenje od Azerbejdžana 1990-tih godina, traju već dva dana. Obe strane optužuju onu drugu da koristi tešku artiljeriju.

Nagorno-Karabah: Poginulo još 26 vojnika

Vlasti regiona Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom, saopštile su u ponedeljak uveče da je još 26 njihovih vojnika poginulo u sukobima sa azerbejdžanskim snagama.

Jermenske i azerbejdžanske snage razmenjuju drugi dan zaredom žestoku vatru oko teritorije Nagorno-Karabaha, preneo je Rojters.

Obe strane optužuju onu drugu da koristi tešku artiljeriju.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava.

U Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsedavajuća – Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

Kurir.rs/Tanjug/Sputnjik

Foto: Profimedia/Sputnik/Azerbaijani Defence Ministry

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja