Najnovije vesti

OBJAVLJENI NOVI SNIMCI BORBE: Jermeni priredili paket iznenadjenja - TENKOVI LETELI U VAZDUH! (VIDEO)
Foto: Profimedia/Sputnik/Armenian defense Ministry

žestoke borbe

OBJAVLJENI NOVI SNIMCI BORBE: Jermeni priredili paket iznenadjenja - TENKOVI LETELI U VAZDUH! (VIDEO)

Planeta

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je snimak napada na azerbejdžanske trupe.

Osim uništavanja vojne tehnike, na snimku je prikazan i trenutak napada na grupu azerbejdžanskih vojnika koji su stajali na otvorenom. Vidi se kako vojnici počinju da beže sekundu pre udara, koji ih je skoro direktno pogodio, a nakon napada deo vojnika pada na zemlju.

Potparolka jermenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanjan objavila je snimke napada snaga Nagorno-Karabaha na azerbejdžanske oklopne jedinice.

Teške borbe su se vodile na liniji fronta u Karabahu, a Stepanjan je istakla da se nastavljaju artiljerijski napadi Azera na naseljena mesta.

"Jermenske jedinice odbile su napade azerbejdžanskih oružanih snaga, često iz odbrane prelazeći u ofanzivu. Neprijatelju su naneti gubici i u ljudstvu i u tehnici. Konkretno, rano jutros na južnom delu fronta je uništena kolona oklopnih vozila oružanih snaga Azerbejdžana", napisala je ona na Fejsbuku.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava.

U Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsedavajuća – Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

Kurir.rs/Sputnjik/Večernje novosti

Foto: Profimedia/Sputnik/Armenian defense Ministry

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...