Najnovije vesti

OVAJ SNIMAK SVET ČEKA MESECIMA: Američka kompanija izbacuje hiljade vakcina protiv korone, samo jedno se čeka da se isporuče VIDEO
Foto: Screenshot YT

konačno

OVAJ SNIMAK SVET ČEKA MESECIMA: Američka kompanija izbacuje hiljade vakcina protiv korone, samo jedno se čeka da se isporuče VIDEO

Planeta

Farmaceutski gigant Fajzer objavio je video koji je, prema izveštajima medija, "čekao ceo svet".

Na snimku se vidi kako se hiljade malih doza puni novom, eksperimentalnom vakcinom protiv koronavirusa. Ako se vakcina pokaže efikasnom, prema Dejli Mejl to je prvi korak ka uklanjanju situacije u koju je svet uvučen zbog pandemije.

List navodi da je Fajzer već proizveo stotine hiljada doza vakcine u svojoj belgijskoj fabrici. Čim to zalihe dozvole, vakcina će pogoditi klinike širom sveta, a nakon što se klinički potvrdi njena efikasnost i kada je regulatori tržišta prodaju, svet će možda odahnuti.

Američka farmaceutska kompanija nada se da će do kraja ove godine moći da proizvede oko 100 miliona doza, od kojih je četrdeset miliona već namenjeno britanskim zdravstvenim ustanovama. Sledeće godine cilj im je da proizvedu čak 1,3 milijarde doza vakcine protiv koronavirusa.

Dejli mejl ističe da je, prema trenutno dostupnim podacima, svakom pacijentu potrebna količina od dve doze vakcine.

"Bio je sjajan osećaj videti prve doze vakcine kako izlaze iz transportne trake. Svima je izmamio osmeh na lice", rekao je direktor britanskog odeljenja kompanije Fajzer Ben Osborn.

Fajzer namerava da sprovede testove na 44.000 pacijenata kako bi mogli da zatraže hitno odobrenje vakcine od američkih vlasti do kraja novembra. Ovo je zvanično svrstalo kompaniju u sam vrh kompanija koje su najuspešnije i najbrže razvile potencijalnu vakcinu protiv SARS-CoV-2.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...