URUŠAVAJU SE PLANINE NA ALJASCI! To pokreće cunamije, a ni to nije najgore što bi moglo da zadesi planetu
Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

URUŠAVAJU SE PLANINE NA ALJASCI! To pokreće cunamije, a ni to nije najgore što bi moglo da zadesi planetu

Planeta -

Novo istraživanje pokazuje da se planine na Aljasci polako urušavaju što se brže topi led koji ih drži, što preti stvaranjem ogromnih cunamija koji bi mogli da odnesu veliki broj života i da dodatno ugroze ekosistem.

Naučnici upozoravaju da su naseljena područja i glavne turističke atrakcije u velikoj opasnosti. Jedno od područja koje najviše zabrinjavaju stručnjake jesu područja je padina fjorda Beri Arm na Aljasci, koja gleda na popularnu rutu krstarenja.

Klizište Beri Arm nastalo je početkom prošlog veka, topljenje se ubrzalo pre deset godina i otkriveno je ove godine pomoću satelitskih fotografija. Ako led sklizne u more, to bi moglo stvoriti talase koji će dosegnuti stotine metara visine i u potpunosti preplaviti turističku destinaciju grada Vitira.

Ranije ove godine je 14 geologa upozorilo da je "vrlo moguće" da će se ovaj scenario desiti u narednih godinu dana, a "verovatno" će se desiti u idućih 20.

Na primer, 2015. je slično klizište stvorilo cunami koji je uništio šume na padinama aljanskog Tan Fiorda. Osim toga, tokom proteklog veka 10 od 14 najviših zabeleženih cunamija dogodilo se u zaleđenim planinskim područjima.

Stručnjaci smatraju da je postavljanje senzora koji nagoveštavaju ubrzanje kretanja leda najbolji način za rešavanje opasnosti. Na ovaj način bi mogli evakuirati grad i na vreme evakuisati stanovnike.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track