ŠVEDSKA MENJA PRISTUP BORBE PROTIV KORONE: Raste broj zaraženih! Uvodi karantin za nekoliko gradova i zabranu okupljanja!
Foto: EPA-EFE/Henrik Montgomery

pandemija bukti

ŠVEDSKA MENJA PRISTUP BORBE PROTIV KORONE: Raste broj zaraženih! Uvodi karantin za nekoliko gradova i zabranu okupljanja!

Planeta -

Švedska, zemlja koja je imala drugačiji pristup borbe protiv koronavirusa, ima sve više novozaraženih zbog čega će biti zatvarani neki gradovi.

U Švedskoj, zemlji koja je držala otvorenim većinu škola, restorana i kompanija, u četvrtak je zabeleženo 1.075 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u subotu 596. Budući da se beleži postupni rast obolelih od početka septembra ruše se nade u takozvani "imunitet krda".

Vlasti u toj zemlji žele, prema uputama stručnjaka, primeniti strategiju zatvaranja gradova kako bi se zaustavilo brzo širenje koronavirusa u zemlji. Potez je prilično iznenađujući budući da su u Švedskoj barovi i restorani bili otvoreni dok je ostatak sveta nalagao stroge mere.

Javna okupljanja s više od 50 ljudi trenutno su zabranjena. To se odnosi na koncerte, predstave i proteste, ali ne i na firme, trgovačke centre ili privatne događaje. Agencija za javno zdravstvo traži od svih da izbegavaju događaje s puno ljudi, uključujući zabave, venčanja i sahrane.

Veruje se da će nova pravila stupiti na snagu sutra i omogućiti regionalnim zdravstvenim vlastima da zabrane ljudima okupljanja na javnim mestima poput trgovačkih centara, koncerata i bazena. Ljudima će verovatno reći i da izbegavaju javni prevoz i posete staračkim domovima.

Agencija za javno zdravstvo traži od svih da izbegnu javni prevoz ako je to moguće - da pešače, idu biciklom ili privatnim autom. Ako baš moraju koristiti javni prevoz, preporučuje se da izbegavaju "saobraćajni špic" i drže razmak, kako u sredstvima javnog prevoza tako i na stanicama.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel smatra da zemlje poput Holandije, Španije i Francuske trenutno ulaze u drugi talas, ali da to nije slučaj i sa Švedskom.

"To bi značilo da se virus znatno širi velikim delovima društva, a mi to u Švedskoj nemamo", rekao je i dodao kako porast slučajeva treba shvatiti jako ozbiljno.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track