Najnovije vesti

BRUKA U BRITANSKOJ MORNARICI! Oficir pijan došao da komanduje bojevim glavama, a tek da čujete kako zovu njegovu podmornicu
Foto: Profimedia

serija skandala

BRUKA U BRITANSKOJ MORNARICI! Oficir pijan došao da komanduje bojevim glavama, a tek da čujete kako zovu njegovu podmornicu

Planeta

Britanski mornarički oficir za naoružanje, poručnik Len Luv, proglašen je nesposobnim za obavljanje dužnosti nakon što je pijan sa provoda došao na nuklearnu podmornicu „Vidžilant“ da bi preuzeo komandu nad nuklearnim projektilima.

Luv je na podmornicu ukotvljenu u američkoj bazi u Džordžiji stigao taman pre iskrcavanja raketa „trident II“, primarnog naoružanja podmornice. Kao oficir za naoružanje, on je bio zadužen za nuklearne glave.

Prema navodima britanskih medija, on je noć pre toga pio, a u ruci je nosio kesu sa ostacima piletine za kasniji obrok. Kolege je uznemirilo stanje u kojem je došao.

„Nije bio u stanju da rukuje nuklearnim oružjem“, rekao je neimenovani izvor za britanske medije.

Luv je prebačen u Faslejn u Škotsku, gde će sačekati kraj istrage koja je pokrenuta.

Kraljevska mornarica nije demantovala medijske navode, već je saopštila da „postoje brojne bezbednosne provere i procedure da bi se zaštitila bezbednost oružja na podmornicama“.

Posada „Vidžilanta“ je poznata po problematičnom ponašanju, pa je podmornica u britanskim medijima dobila nadimak „Seks i kokain“.

Prošle nedelje, mediji su javili da je četvrtina posade, 35 mornara, bila pozitivna na kovid-19 pošto su izlazili po barovima, restoranima i striptiz klubovima.

Podmornica je dobila taj nadimak još 2017. godine, kada je posada bila uključena u seriju skandala. Devet mornara otpušteno je iz kraljevske mornarice kada su na testu bili pozitivni na kokain, dok je jedan od mornara bio izveden pred vojni sud zato što je bio odsutan, a da nije otvorio odsustvo.

Nekoliko oficira, uključujući i tadašnjeg kapetana i njegovog zamenika, odstranjeno je s dužnosti jer su imali afere sa ženskim delom posade.

Kurir.rs/RTS/Sputnik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...