OVAJ ISLAMSKI PROPOVEDNIK JE POKRENUO HAJKU PROTIV UBIJENOG UČITELJA: Rekli smo školi da tražimo hitnu suspenziju ovog bandita
Foto: Printscreen Youtube/FRANCE 24

FRANCUSKA

OVAJ ISLAMSKI PROPOVEDNIK JE POKRENUO HAJKU PROTIV UBIJENOG UČITELJA: Rekli smo školi da tražimo hitnu suspenziju ovog bandita

Planeta -

Nakon što je ubila islamističkog teroristu koji je odrubio glavu učitelju iz predgrađa Pariza, francuska policija je uhapsila devetero osumnjičenih za povezanost s ovim brutalnim zločinom. Među njima su i članovi njegove porodice, čečenskih izbjeglica koji su iz Rusije došli u Francusku i tu dobili azil.

Podsetimo, 18-godišnji čečenski azilant Abdulah Anzorov ubio je učitelja istorije Samuela Patija zbog karikatura Muhameda koje je ovaj pokazao učenicima na nastavi u svojoj srednjoj školi u predgrađu Pariza, u sklopu građanskog vaspitanja. Anzorov je na Tviteru, neposredno nakon ubistva, objavio poruku kojom preuzima odgovornost za smaknuće "jednog od pasa iz pakla koji su se usudili ponižavati Muhameda", zajedno s fotografijom njegove odrubljenje glave.

No čini se da je među uhapšenim osumnjičenicima jedna osoba ključna - Abdelhakim Sefrioui. Ovaj samozvani imam i radikalni islamista proglasio je fetvu (fatvu), odnosno presudu na temelju islamskih svetih spisa i šerijata kao islamskog pravnog nauka, protiv nesrećnog učitelja zbog "svetogrdnog" prikazivanja karikatura proroka Muhameda tokom predavanja o slobodi govora.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin otkrio je da su Sefrioui i Brahim Chnina, otac 13-godišnje muslimanske učenice iz Patijeve škole, proglasili fatvu protiv Patija.

59-godišnji Sefrioui, koji je rođen u Maroku i doselio u Francusku, predstavlja se kao član odbora Veća imama Francuske, iako takva institucija nikad nije bila na spisku službenih islamskih tela u Francuskoj, piše Liberation.

Abdelhakim Sefrioui: Rekli smo školi da tražimo hitnu suspenziju ovog bandita

U intervjuu objavljenom 12. oktobra Sefrioui je objasnio kako je zajedno s Chninaom otišao posetiti upravu srednje škole Bois-d'Aulne, u kojoj je pokojni Pati predavao, kako bi se požalio na njegovo pokazivanje karikatura Muhameda svojim učenicima, koje je prvo objavio satirički časopis Šarli Ebdo.

"Mi smo izrazili svoju zapanjenost da uprava škole to prihvata. Rekao sam im jednu stvar: da mi, Veće imama Francuske i mi, francuski muslimani, kategorički odbacujemo ovu vrstu neodgovornog i agresivnog ponašanja koje ne poštuje pravo ove dece da sačuvaju svoj psihološki integritet. Rekli smo da tražimo hitnu suspenziju ovog bandita (Patija) jer on nije učitelj", kaže ovaj islamistički propovednik u videu koji je objavljen na internetu, prenosi Liberation.

Sefrioui je prozvao i predsednika Emanuela Makrona koji je, kako je bez dokaza tvrdio, pozvao Francuze "da mrze muslimane", aludirajući na nedavnu Makronovu inicijativu suzbijanja militantnog islamskog ekstremizma.

"Otišli smo iz škole s čvrstom namerom da se mobilizujemo za akciju ispred škole i ispred akademskog inspektorata", dodao je ovaj samozvani imam.

Poznat po islamističkim i pro-palestinskim demonstracijama

Međutim, Pati je, kao i na ranijim predavanjima na kojima je prikazivao sporne karikature, rekao muslimanskim učenicima da ne gledaju, odnosno da napuste učionicu ako ih karikature vređaju.

Sefrioui je inače godinama poznat obaveštajnim službama, ali dosad nije osuđivan. Njegove dosadašnje aktivnosti uglavnom su se svodile na raspačavanje islamističkih knjiga i organizaciju demonstracija i provokativnih javnih molitvi u Parizu i okolini, na kojima je često izražavao antisemitske stavove pod krinkom borbe za prava Palestinaca. On i njegovi ekstremistički sledbenici napali su 2010. učesnike protesta feminističke organizacije "Ni putes ni soumissions" (Ni ku*ve ni služavke), zbog čega je morala da intervniše policija.

Chnina je pak pozvao na "mobilizaciju" protiv profesora te je zatražio da mu se da otkaz u školi. Isto tako je na društvenim mrežama objavio profesorovo ime i prezime te adresu škole u kojoj je radio, i to samo nekoliko dana pre napada.

Zasad nije poznato je li Anzorov bio povezan sa Sefriouiem i je li odgovorio na njegovu "fatvu" kada je, naoružan nožem i vazdušnom puškom, došao u mirno predgrađe Pariza i zaklao profesora istorije - zbog karikatura.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Printscreen Youtube/FRANCE 24

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track