OVAKO JE KINA USPELA DA OBUZDA VIRUS: Dok se Zapad guši u koroni, Peking ređa i ekonomske uspehe, evo kako im je to pošlo za rukom
Foto: EPA/WU HONG

pridržavali se konkretnih mera

OVAKO JE KINA USPELA DA OBUZDA VIRUS: Dok se Zapad guši u koroni, Peking ređa i ekonomske uspehe, evo kako im je to pošlo za rukom

Planeta -

Dok se većina Evrope bori sa novim naletom korona virusa i strahuje od strašne i smrtonosne zime, Kina sve više napreduje u obuzdavanju pandemije korona virusa.

Kina je u ponedeljak zabeležila najbrži ekonomski rast već drugi kvartal zaredom i istakla svoj brzi oporavak od pandemije, a to se dogodilo zbog omogućavanja masovnih putovanja unutar zemlje.

Kina je u početku pristupila pandemiji veoma drakonski – zaključavanjem Vuhana u kome su se pojavili prvi slučajevi korona virusa, dok u drugim delovima zemlje nije bilo tako strogih ograničenja. Kako se navodi, kineski uspeh u kontroli korona virusa, nije rezultat tih ranih mera kontrole, koliko ponašanja države nakon što se ljudima dozvolilo da se ponovo kreću.

foto: EPA/WU HONG

"Konkretno, sposobnost Kine da prati slučajeve širom zemlje kad god postoji sugestija o novom klasteru infekcija omogućila je vladi da brzo reaguje i stavi pod kontrolu lokalne epidemije", navodi CNN.

To je, navodi se, podrazumevalo korišćenje sofisticiranog sistema zdravstvenog koda za praćenje kretanja ljudi, pa je tako za ulazak ljudi u određena preduzeća bila neophodna zelena zdravstvena kartica i QR kod, a te mere omogućile su regionalnim vladama da zaključaju određenu oblast i sprovedu masovna ispitivanja.

To se nedavno videlo na primeru grada Čingdaoa gde je za oko nedelju dana testirano više od 10 miliona ljudi, a nakon što je prijavljeno 12 lokalnih transmisija virusa.

Između provincija i regiona, granice su više nadgledane, samim tim javni prevoz ograničen ili potpuno obustavljen. Ulazak u Kinu iz prekomorskih zemalja takođe je strogo ograničen, a na snazi su i stroge mere karantina primenjene po dolasku.

Ograničavanju pandemije je takođe pomoglo i nošenje maski i pridržavanje propisa o javnoj higijeni, koje su kineske vlasti često strogo nadgledale. U Evropi i drugim zapadnim zemljama, pre svega SAD, nošenje maske ostalo je problematično pitanje, čak i nekoliko meseci nakon što se pokazalo da daje efekat.

foto: Profimedia/AFP/STR

I dok je Kina kritikovana zbog svog početnog postupanja sa epidemijom u Vuhanu – cenzurisanjem vesti i umanjivanjem ozbiljnosti situacije – nakon što je prepoznata kao nacionalna pretnja, odgovor je bio brz i odlučan.

Dodaje se da je Kina, čak i kada se vratila u takozvanu normalu, ostala na oprezu, kako bi odgovorila brzo na pojavu novih klastera i pratila potencijalno zaražene osobe.

Poređenja radi, praćenje u većem delu Evrope i dalje je neuspešno, a sposobnost sprovođenja masovnih ispitivanja nedostaje u mnogim zemljama. Tamo gde se sprovodi testiranje, korisnost rezultata se često rasipa jer infrastruktura za praćenje i stavljanje u karantin regionalnih klastera još nedostaje.

Takođe, i granice Evrope su uglavnom otvorene, a otvaranje granica naročito tokom letnjeg perioda dovelo je do rasplamsavanja virusa.

Iako se pokazalo da je kineski odgovor efikasan – kao i slični modeli u Južnoj Koreji, Japanu, Hongkongu i drugim delovima Azije, Evropa i dalje zaostaje.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track