BRITANSKA VAKCINA JE SMRTONOSNA! Preminuo dobrovoljac koji je učestvovao u testiranju cepiva protiv korone! Evo šta kažu nadležni
Ilustracija, Foto: EPA/RDIF HANDOUT

nije se izborio sa virusom

BRITANSKA VAKCINA JE SMRTONOSNA! Preminuo dobrovoljac koji je učestvovao u testiranju cepiva protiv korone! Evo šta kažu nadležni

Planeta -

Dobrovoljac iz Brazila, koji je učestvovao u oksfordskom testiranju vakcine protiv koronavirusa, preminuo je.

Zdravstvena regulatorna agencija Anvisa je saopštila da je mladić (28) preminuo usled komplikacija od koronavirusa.

Nije poznato da li je dobrovoljac primao vakcinu ili plasebo.

Univerzitet Oksford, zajedno sa britansko-švedskim farmaceutskim gigantom AstraZeneka, radi na razvoju vakcine protiv covid-19.

Klinička ispitivanja u Brazilu, Velikoj Britaniji, Indiji i Južnoj Africi su trenutno u trećoj fazi.

Nedavno je ona prekinuta u Evropi i SAD zbog dva slučaja neurološke bolesti koja su se pojavila kod volontera koji učestvuju u ispitivanju.

Podsetimo, volonterka, prethodno zdrava 37-godišnja žena iz Velike Britanije, "doživela je transferzalni mijelitis" nakon što je primila drugu dozu vakcine, posle čega je hospitalizovana 5. septembra.

Četiri dana kasnije, "AstraZeneka" je negirala medijske izveštaje da je volonterka obolela od ovog retkog neurološkog stanja koje izaziva upalu kičmene moždine.

Dokument, pod oznakom "početni izveštaj“, opisuje kako je učesnica studije imala problema sa hodanjem, slabost i bol u rukama i brojne druge simptome.

VOLONTER UMRO ZBOG VAKCINE PROTIV MENINGITISA?

Zdravstvene službe Brazila saopštile su da je preminuo volonter, koji je učestvovao u programu razvoja vakcine protiv korone britansko-švedske kompanije i Univerziteta u Oksfordu, a da će program biti nastavljen, jer je on bio deo kontrolne grupe, kojoj je data vakcina za meningitis.

Ispitivanja vakcine protiv kovid-19 kompanije Astra Zeneka i Univerziteta u Oksfordu u Brazilu bilo bi obustavljeno da je dobrovoljac, koji je umro, bio deo aktivne grupe, rekao je izvor upoznat sa situacijom.

Ovaj komentar nagoveštava da je dobrovoljac bio deo uporedne kontrolne grupe, kojoj je data vakcina protiv meningitisa, konstatuje Rojters.

Brazilski zdravstveni regulator Anvisa saopštio je da će se nastaviti razvoj vakcine protiv korone uprkos smrti volontera.

Učesnicima i istražiteljima nije rečeno u kojoj su grupi.

Volonterka je prvu dozu vakcine protiv korona virusa primila početkom juna i tada se osećala dobro. Drugu dozu je dobila krajem avgusta.

Učesnica studije se 2. septembra "saplela, ne pala" dok je trčala. U izveštaju se napominje da nije imala očigledne povrede vratne kičme.

Sledećeg dana imala je simptome koji uključuju otežano hodanje, bol i slabost u rukama, bol i smanjen osećaj u trupu, glavobolju i smanjenu sposobnost upotrebe ruku. Hospitalizovana je 5. septembra.

foto: Shutterstock

Izveštaj "AstraZeneke" dva puta pominje da je ženi dijagnostikovan „potvrđeni“ trasverzalni mijelitis. Takođe se kaže da je neurolog koji je konsultovan u njenom slučaju "sugerisao da su simptomi u skladu sa dijagnozom transverzalnog mijelitisa“.

U dokumentu se dalje kaže da se "nakon nezavisnog pregleda smatralo da ove bolesti ili nisu povezane sa vakcinom ili nije bilo dovoljno dokaza da se sa sigurnošću može reći da su bolesti povezane ili nisu povezane sa vakcinom“. Dodato je da će se "nastaviti pažljivo praćenje pogođenih pojedinaca i drugih učesnika“.

Kompanija AstraZeneka“ za sada nije komentarisala slučaj preminulog Brazilca.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track