MUSLIMANSKI DOKTOR ODBIO DA SE RUKUJE SA ŽENOM, PA IZGUBIO NEMAČKO DRŽAVLJANSTVO: Dobio sve papire, ali ovu prepreku nije prešao
Foto: Profimedia

"pao" na samoj ceremoniji dodele papira

MUSLIMANSKI DOKTOR ODBIO DA SE RUKUJE SA ŽENOM, PA IZGUBIO NEMAČKO DRŽAVLJANSTVO: Dobio sve papire, ali ovu prepreku nije prešao

Planeta -

Doktoru muslimanske veroispovesti odbijeno je nemačko državljanstvo jer je odbio da se rukuje sa ženom koja je trebalo da mu uruči potrebna dokumenta.

Muškarac (39) libanskog porekla bio je nadomak sticanja državljanstva jer je već živeo u Nemačkoj 13 godina, gde je završio i studije medicine, i položio je test o državljanstvu sa najvišom ocenom.

Međutim, poslednju prepreku nije prešao i to prilikom ceremonije dodele sertifikata o državljanstvu, koja je održana 2015. godine.

Odbio je da se rukuje sa ženom koja je trebalo da mu uruči papire zbog čega su vlasti odlučile da on ne može da bude njihov građanin.

Pet godina kasnije, sud je podržao njihovu odluku navodeći da doktorovi "fundamentalistički" pogledi nisu u skladu sa integracijom u nemačko društvo.

Kako prenose Dejli mejl, muškarac se u Nemačku doselio 2002. godine, a pre 10 godina je oženio Sirijku kojoj je obećao "da nikada neće prihvatiti ruku druge žene".

foto: Profimedia

Proces prijavljivanja za državljanstvo započeo je 2012. i potpisao je sva potrebna dokumenta u kojima se obavezuje da će poštovati ustav i da se odriče ekstremizma.

"Ukoliko je odbio da se rukuje zbog pola navedene osobe, to nije u skladu sa ustavom i onda nema integracije u nemačko društvo nema", naveo je sud u Manhajmu.

Nemačka već dugo izražava sumnju da fundamentalni salafisti, koji čine mali deo muslimanske populacije u toj zemlji, mogu da prihvate vrednosti nemačkog društva.

Doktor je odbio da se rukuje zbog verovanja da žena predstavlja "pretnju seksualnog iskušenja".

Iako se branio da je prestao da se rukuje sa bilo kim, sud je naveo da je to bila njegova taktika kako bi se domogao državljanstva.

Dalje, sud je naveo da rukovanje ima duboke korene u zapadnjačkoj kulturi, kao i da predstavlja simbol dogovora.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track