Najnovije vesti

MALO SNEGA, PUNO OLUJA, VELIKI RIZIK OD POPLAVA: Ovakva će zima biti u Evropi, ni Balkanu neće biti lako, a ovo očekuje skijališta
Foto: Profimedia/Josep LAGO/AFP

prognoza

MALO SNEGA, PUNO OLUJA, VELIKI RIZIK OD POPLAVA: Ovakva će zima biti u Evropi, ni Balkanu neće biti lako, a ovo očekuje skijališta

Planeta

Predstojeća zimska sezona će biti dosta drugačija od prošle zime, pokazuje sezonska prognoza koju je objavio svetski meteorološki servis AccuWeather.

Iako je neizvesno kako će se pandemija razvijati u narednim mesecima, barem je kroz prognozu tima meteorologa AccuWeathera jasnije kakvo vreme Evropljani mogu očekivati u narednim mesecima.

Na prelazu s jeseni na zimu predviđa se da će se oluja pomerati prema jugu Evrope, gde će se kretati Sredozemnim morem.

"Mislim da će u poređenju s onim što smo imali ranijih godina u Španiji, Portugalu i južnoj Francuskoj biti puno olujnije", rekao je meteorolog Alan Repert koji predviđa da će oluje ugroziti živote i imovinu u celoj južnoj regiji Evrope.

Neki od većih evropskih gradova koje ove zime očekuju olujniji vremenski uslovi su Lisabon, Madrid, Barselona, Nica, Rim, Atina i Bukurešt.

AccuWeather navodi da bi se kišno i olujno vreme moglo pomeriti i prema Balkanu, što će rezultirati povećanim rizikom od poplava, posebno na zapadu Balkana i u severnoj Italiji.

S druge strane, prognoziraju se orkanske bure u Hrvatskoj i na istoku Italije.

Uprkos najavama olujne zime na jugu Evrope, to ne znači dobre vesti za ljubitelje snega u ovoj regiji.

Sneg bi u pojedinim delovima Evrope trebao početi da pada u decembru, ali tek će januar i februar doneti malo veće količine belog pokrivača. Iako su se već počela otvarati veća evropska skijališta, meteorolozi AccuWeathera predviđaju da većinu njih očekuju loši uslovi zbog manjka snega.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...