Najnovije vesti

U INAT ISLAMISTIMA: Karikature Šarli ebdoa sa prikazima Muhameda projektovane na zgradama u Francuskoj (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

posle ubistva samuela patija

U INAT ISLAMISTIMA: Karikature Šarli ebdoa sa prikazima Muhameda projektovane na zgradama u Francuskoj (VIDEO)

Planeta

Francusku je prošle nedelje zgrozila brutalna likvidacija nastavnika istorije Samuela Patija, kojem je tinejdžer poreklom iz Čečenije u predgrađu Pariza odrubio glavu, snimio je i objavio na društvenim mrežama, zbog karikatura proroka Muhameda koje je Pati pokazao učenicima.

U čast Patija, na vladine zgrade u nekim francuskim gradovima projektovani su crteži Muhameda iz satiričnog lista "Šarli ebdo", svetski poznatog zbog masakra u januaru 2015. kada su braća Šerif i Said Kuači upali u redakciju i ubili 12 ljudi.

foto: Youtube/Printscreen

Crteži Muhameda bili su izloženi u većnicama u Montpeljeu i Tuluzu, a Pati je dobio spomen-obeležje na čijem je otkrivanju u Parizu bio i predsednik Emanuel Makron.

Makron je Patija opisao kao "tihog heroja koji je predstavljao vrednosti Francuske Republike". Posthumno mu je dodelio Legiju časti, najvišu francusku civilnu čast.

foto: Youtube/Printscreen

Podsetimo, otac jedne 13-godišnje učenice je zbog Patijevog pokazivanja karikatura Muhameda pozvao na mobilizaciju protiv nastavnika i zatražio da mu se da otkaz u školi.

Na društvenim mrežama je objavio Patijevo ime i prezime i adresu škole u kojoj je radio, i to samo nekoliko dana pre napada.

Na telefonu ubice, 18-godišnjeg Abulaha Anzorova, koga je ubila policija, pronađena je fotografija Patija i poruka u kojoj priznaje ubistvo.

Ukupno je uhapšeno 11 ljudi, među kojima su islamski propovednik i otac učenice koji se na pokazivanje karikatura Muhameda žalio na društvenim mrežama.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...