SLIKOVITA PORUKA KINESKE VOJSKE TAJVANU, ALI I AMERICI: Ko god da pobedi, čeka ga ovo! (VIDEO)
Foto: Screenshot

OŠTRO

SLIKOVITA PORUKA KINESKE VOJSKE TAJVANU, ALI I AMERICI: Ko god da pobedi, čeka ga ovo! (VIDEO)

Planeta -

Kineska vojska je juče na kratko prikazala najnaprednije hipersonične rakete u zemlji, ali usred špekulacija da je oružje preraspoređeno zbog neposredne invazije na Tajvan.

U objavi na društvenim mrežama u kineskoj aplikaciji VeChat, zvanični nalog vojske podelio je slike kineskih hipersoničnih raketa Dongfeng-17, koje su debitovale na prošlogodišnjoj vojnoj paradi u Pekingu 1. oktobra.

Objava gotovo da nije imala propratni tekst, ali kineski mediji su rekli da su čitaoci "razumeli" referencu, koja je, čini se, nagoveštavala nedeljni izveštaj South China Morning Posta o novom razmeštanju DF-17 na jugoistoku Kine, bliže Tajvanu.

Novine iz Hongkonga citirale su anonimni vojni izvor da je Narodnooslobodilačka vojska nadogradila svoje raketne baze u blizini Tajvanskog tesnaca i opremila trupe najnovijim DF-17, za koje se navodi da imaju najveći domet preko 1.550 milja, a da su teže da presretne i ima veću tačnost.

Prema izveštaju, ovo je bio pokazatelj da se Kina priprema za invaziju na ostrvo koje se sve više udaljavalo od jednokineske ideologije Pekinga od izbora predsednika Cai Ing-vena 2016. godine.

Organ kineske komunističke partije Global Times pokušao je da omalovaži izveštaj nazvavši ga „pukom spekulacijom“, dok je u istom članku upozorenje na ponovno ujedinjenje Tajvana vojnim sredstvima sada postalo pitanje „kada i kako“.

Državno glasilo saopštilo je da bi korišćenje najnaprednijih hipersoničnih raketa u zemlji na ostrvu, udaljenom samo 100 kilometara od njegove obale, bilo „gubljenje“.

"Bliska udaljenost između ostrva i kopna čini bombardovanje misijom na tajvanske vojne ciljeve veoma lakom", rekao je list.

„Ako budu raspoređene, [projektili] su namenjeni gađanju moćnijih neprijatelja koji pokušavaju da intervenišu u tajvanskom pitanju tokom operacije PLA-a i drugim pretnjama koje podrivaju kineski suverenitet i teritorijalni integritet.“

Citirao je neimenovanog vojnog stručnjaka koji je rekao: „Vojni ciljevi na Tajvanu potpuno su nadomak raketnih bacača i raketa koje nose avioni, tako da bi korišćenje naprednih raketa za udare na Tajvan bilo gubitak“.

Sa svoje strane, samoupravni Tajvan nastavlja da dodaje postojeću odbranu dodatnim naoružanjem američke proizvodnje kako bi odvratio kineski napad.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Džoane Ou pozdravila je danas vest da je američki Stejt department odobrio najnoviji krug prodaje oružja - navodno vrednog preko 1,8 milijardi dolara.

Kurir.rs/Newsweek.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track