LJUDI, KORONA NIJE KUGA Italijanski virusolog ustao protiv histerije zbog pandemije COVIDA-19: Novi karantin bi bio smrtonosan
Foto: Profimedia

apel

LJUDI, KORONA NIJE KUGA Italijanski virusolog ustao protiv histerije zbog pandemije COVIDA-19: Novi karantin bi bio smrtonosan

Planeta -

Italijanski virusolog Đorđo Palu izjavio je da korona virus jeste opasan, za neke i smrtonosan, ali da je, generalno, smrtnost niska, i sigurno nije na nivou kuge.

"Moramo zaustaviti ovu histeriju", rekao je Palu u intervjujuu za dnevnik "Korijere dela Sera", koji se smatra glasilom velike industrije.

On je upozorio da bi novi karantin na celoj teritoriji Italije bio "samoubistvo za privredu, kazna za studente i đake i značio bi diskriminaciju onih koji boluju od drugih bolesti, pre svega od kancerogenih oboljenja, jer za njih ne bi bilo mesta u bolnicama".

Palu, profesor na Univerzitetu u Padovi i nekadašnji predsednik evropske asocijacije virusologa, rekao je da je "verodostojan indikator zaraze kovida-19 stanje u odeljenjima intenzivne nege, jer samo taj podatak daje stvarnu sliku zaraze".

Njegovo viđenje epidemiološke situacije je u jasnom kontrastu sa apelima koje ovih dana vladi upućuju naučnici i javni radnici, ali i s nalazima dveju institucija koje se smatraju vrhovnim autoritetom za pitanje zdravlja, Ministarstvom zdravlja i Visokim institutom za zdravlje.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track