LUKAŠENKO RAZGOVARAO SA POMPEOM: U slučaju spoljne agresije, Belorusija i Rusija će reagovati!
Foto: EPA / ANDREI STASEVICH / POOL, EPA/ANTONIO BAT

američki sekretar pozvao telefonom

LUKAŠENKO RAZGOVARAO SA POMPEOM: U slučaju spoljne agresije, Belorusija i Rusija će reagovati!

Planeta -

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom, Majkom Pompeom, da će Moskva i Minsk, u okviru obaveza ODKB, reagovati na eventualnu spoljnu agresiju. Pompeo je izneo uveravanja da od NATO-a takve pretnje nema.

"Dve zemlje su spremne da zajedno reaguju na potencijalne spoljne pretnje. Konkretno, u skladu sa sporazumom u okviru ODKB - o zaštiti zajedničkog prostora - u slučaju spoljne agresije od strane Poljske, Litvanije ili drugih zemalja, Belorusija i Rusija će biti prinuđene da reaguju“, prenela je pres-služba predsednika Belorusije.

Pompeo je sa svoje strane odgovorio da ne treba strahovati od NATO, ni od Poljske i Litvanije, jer takva opasnost ne postoji.

Lukašenko je obavestio sagovornika iz Vašingtona o nacionalnom dijalogu koji se sada „aktivno vodi u Belorusiji“.

foto: EPA

Pompeo je sa svoje strane poručio da Amerika ostaje privržena suverenitetu i nezavisnosti Minska i razvoju saradnje sa Belorusijom.

"Sagovornici su razgovarali i o situaciji u svetu. Prema zajedničkom zaključku, situacija se od Pompeove posete Minsku u februaru drastično promenila, pojavili su se i stalno se pojavljuju novi izazovi. Pompeo i Lukašenko su razgovarali i o unutarpolitičkoj situaciji u Belorusiji i SAD“, navodi se.

Lukašenko i Pompeo su razgovarali telefonom ranije danas na inicijativu američke strane.

foto: AP / Erin Scott

Podsetimo, predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Centralna izborna komisija saopštila je da je na izborima pobedio Aleksandar Lukašenko. Beloruska opozicija ne priznaje te rezultate i smatra da je pobednica Svetlana Tihanovska. Ni Brisel ne smatra Lukašenka za legitimnog predsednika. Od 9. avgusta u Belorusiji traju protesti protiv izbornih rezultata.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track