BAJDEN ĆE PROĆI KAO HILARI? Vodi na nacionalnom nivou, ali je ova država ključna za pobedu! (VIDEO)
Foto: AP / Patrick Semansky, EPA/JUSTIN LANE

istorija

BAJDEN ĆE PROĆI KAO HILARI? Vodi na nacionalnom nivou, ali je ova država ključna za pobedu! (VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp glasaće na Floridi pre predizbornih skupova u tri države odlučivanja u subotu, pridruživši se više od 53 miliona Amerikanaca koji su već glasali rekordnim tempom uoči izbora 3. novembra, prenosi Rojters.

Tramp će glasati lično na Vest Palm Biču, u blizini svog imanja Mar-a-Lago, pošto je prošle godine svoje prebivalište i registraciju birača preneo iz Njujorka na Floridu. To je izuzetno važna savezna država u kojoj je pobedio pre četiri godine i gde i dalje očekuje snažnu podršku. Zbog Hispanaca koji podržavaju njegovu oštru politiku prema Kubi.

Demokratski kandidat Džo Bajden nastavio je juče kampanju u Pensilvaniji na dva skupa. Savezna država je ta koja bi mogla odrediti ishod izbora ako je rezultat vrlo blizak. Tamo, prema anketama, vodi usko ispred Trampa. Anketa agencije Reuters / Ipsos objavljena ranije ove nedelje pokazuje da je Biden imao 4 posto prednosti u odnosu na Trampa u državi, u poređenju sa nedeljom ranije kada je imao podršku od 7 posto. I još jedan signal da će rezultati ovih izbora biti vrlo bliski i da Tramp uspeva da mobiliše svoje birače. Bivši predsednik Barak Obama nastavlja da podržava Bajdena na samom kraju kampanje i on će voditi skup na Floridi.

Deset dana pre izbora, 57 miliona Amerikanaca već je glasalo, što bi mogao biti najveći odziv u više od sto godina, prema američkom izbornom projektu. Poslednji put takav odgovor je zabeležen 1908. godine.

Tramp, koji redovno i bez dokaza osuđuje glasanje putem pošte zbog mogućnosti izborne prevare, iako stručnjaci kažu da je ono pouzdano kao i druge metode, glasao je poštom na dva izbora nakon premeštanja adrese na Floridu, predsedničkih izbora u martu i državnih izbora u avgustu. „Ovde sam da glasam!“, Rekao je pristalicama na skupu u Pensacoli u petak uveče, jednom od dva skupa koja je održao u toj državi. Epidemija Covid -19 ostaje jedna od ključnih tema, pa je Bajden napao Trampa zbog odustajanja od virusa, a Tramp je optužio Bajdena da preuveličava zdravstvenu krizu kako bi zastrašio Amerikance da glasaju za njega.

Izborne ankete pokazuju Bajdenovo vođstvo ispred Trampa na nacionalnom nivou, ali trka je vrlo tesna u ključnim državama koje će biti presudne za izbore. U tri od tih država, Severnoj Karolini, Ohaju i Viskonsinu, Tramp će nakon glasanja otići i održati mitinge. Situacija je još uvek nejasna u Teksasu, koji je tradicionalno republikanski, ali gde je ove godine došlo do snažne mobilizacije demokratskih glasača.

Na primer, oni kineskog porekla, koji su zadovoljni Trampovom oštrom politikom prema Pekingu, ali su sve više zabrinuti zbog njegovog ocrnjivanja Kineza. Tokom prvog pojavljivanja Covid-19 u Sjedinjenim Državama, zabeleženi su napadi na niz Amerikanaca kineskog porekla. U Teksasu je do sada glasalo 70 odsto birača, što je više od ukupnog odziva pre četiri godine, što pokazuje da su Amerikanke i Amerikanci izuzetno osetljivi na ove izbore. Ali teško je proceniti da li je velika izlaznost na dopunskim izborima u korist demokrata ili republikanaca.

Izrael i Sudan složili su se u petak uz američko posredovanje u normalizaciji odnosa, čime je Kartum postao treća arapska prestonica koja je prekinula neprijateljstva sa Izraelom u poslednja tri meseca. Trump se nada da će potezi dobiti dodatnu podršku birača.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track