LAVROV OŠTRO UPOZORIO TURKE: Ruski ministar spoljnih poslova o statusu Aja Sofije!
Foto: Profimedia, Ana Paunković

direktno

LAVROV OŠTRO UPOZORIO TURKE: Ruski ministar spoljnih poslova o statusu Aja Sofije!

Planeta -

Šef ruske diplomatije u poseti Atini pričao o važnosti istanbulskog spomenika kulture.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da se Moskva nada da će Ankara ispuniti svoje obaveze u vezi sa statusom Aja Sofije kao zdanja na spisku Svetske baštine Uneska.

Lavrov je uoči posete Atini, istakao da za Ruse Aja Sofija ima posebnu vrednost s duhovne tačke gledišta.

"Polazimo od činjenice da će se turska strana, kao što smo uveravani više puta, rukovoditi principima uzajmanog poštovanja i s posebnom pažnjom odnositi se prema osećanjima pravoslavnih vera, ispuniti svoje obaveze da se pridržava svih pravila i uslova vezanih za status tog mesta, kao i da će osigurati potpuni integritet i pristupačnost za turiste i hodočasnike", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, aktivnost nadzorne misije stručnjaka centra za svetsku baštinu Uneska je važna za procenu stanja crkve.

"Nadamo se da će, na osnovu rezultata inspekcije koja je obavljena u periodu od 5. do 9. oktobra ove godine, uskoro biti predstavljeni zaključci komisija, uključujući izveštaj stručnjaka u vezi sa kvalitetom radova na restauraciji koje je sprovela turska strana, kao i sa idejama o održavanju otvorenog pristupa Aji Sofiji za predstavnike svih vera", naglasio je Lavrov.

Tursko državno veće poništilo je u julu uredbu iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je naredbu kojom se Aja Sofija otvara za muslimanske vernike.

Lokalne pravoslavne crkve, uključujući Rusku pravoslavnu crkvu, izrazile su žaljenje zbog takve odluke, kao i Unesko. Lavrov počinje danas turneju po regionu tokom koje će posetiti Grčku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track