OTKRIVEN NOVI SOJ KORONE U EVROPI: Veoma se brzo širi, a evo odakle je potekao
Foto: EPA/Lavandeira jr

naučnici imaju nove podatke

OTKRIVEN NOVI SOJ KORONE U EVROPI: Veoma se brzo širi, a evo odakle je potekao

Planeta -

Međunarodni tim naučnika je identifikovao novi soj koronavirusa, nastao u Španiji, a koji se od leta širi Evropom. Pretpostavlja se da su izvor zaraze španski farmeri.

Većina zaraženih koronavirusom u nekoliko evropskih zemalja je zaražena upravo novim sojem koronavirusa. U Irskoj je to slučaj kod 60 odsto obolelih. Naučnici su pratili mutaciju virusa i utvrdili da se novi soj iznimno brzo širi. Nazvali su ga 20A.EU1.

Naučnici su upozorili da bi nepoštovanje, pre svega, fizičke distance moglo doprineti nastavku širenja novog soja koronavirusa. Novim sojem je zaraženo osam od 10 osoba u Velikoj Britaniji, 80 odsto ljudi u Španiji, 60 odsto u Irskoj i po 40 odsto u Švajcarskoj i Francuskoj.

foto: EPA/IAN LANGSDON

Kao ključne prenosioce ovog virusa naveli su ljude koji su bili na godišnjem odmoru u Španiji. Pritom, ovi naučnici se pitaju da li je drugi talas zaraze mogao biti manji da su bili bolji pregledi na aerodromima i drugim transportnim terminalima.

Svaki soj virusa ima svoju genetiku i upravo na osnovu toga je moguće utvrditi prostor na kojem je nastao.

"Širenje novog soja koronavirusa je jasan pokazatelj da postojeće mere nisu bile dovoljne da se zaustavi dalji prenos", ocenila je Ema Hodkroft s Univerziteta Bazel, genetičarka iz tima stručnjaka koji je identifikovao novi soj.

foto: EPA/YAHYA ARHAB

Tim naučnika iz Švajcarske i Španije sada pokušava da sazna kako se ponaša novi soj - da li je zarazniji i smrtonosniji od drugih sojeva koronavirusa. Hodkroftova je naglasila da ne postoji dokaz da se novi soj brzo širi kao posledica mutacije koja povećava prenos ili utiče na ishod zaraze. Napomenula je da se 20A.EU.1 ipak razlikuje od drugih sojeva koronavirusa za koje zna.

"Nisam videla nijednu varijantu s takvom dinamikom sve dok u Evropi nisam posmatrala genomske sekvence koronavirusa", dodala je.

U virološkim laboratorijama naučnici nastoje da utvrde da li novi soj nosi određenu mutaciju u "šiljastom" proteinu koji virus koristi za ulazak u organizam, što bi moglo da promeni njegovo ponašanje.

Kod svakog virusa se razvija mutacija - menja genetski kod, tj. mogu nastati njegovi novi sojevi. Ranije je utvrđen soj koronavirusa nazvan D614G, a za koji se veruje da je zarazniji.

Uvezen u nekoliko evropskih zemalja

Novi soj koronavirusa ima šest prepoznatljivih genetskih mutacija. Pojavio se među farmerima na severoistoku Španije u julu i brzo se proširio među lokalnim stanovništvom, navedeno je u studiji.

Profesorka računarske evolucije na ciriškom ETH Tanja Stadler je takođe učestvovala u istraživanju novog soja. Istakla je da su uzorci virusa uzeti iz cele Evrope i da se ispostavilo da su izvedeni iz istog soja.

"Vidjlivo je da je virus više puta uvezen u nekoliko država, a onda su proširio među stanovništvom", kazala je.

Šef konzorcijuma "SeqCovid" u Španiji Inaki Komas proučava virus i jedan je od autora studije kojom je uočen novi soj.

"Jedan soj, potpomognut početnim događajem superširenja, može brzo postati raširen", ukazao je.

Kurir.rs/Financial Times/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track