AVION UPAO NA TRAMPOV PREDIZBORNI SKUP: Odmah poslat F-16 da ga proveri, ali je sve iznenadio komentar predsednika SAD (VIDEO)
Foto: Screnshot YT

opasno

AVION UPAO NA TRAMPOV PREDIZBORNI SKUP: Odmah poslat F-16 da ga proveri, ali je sve iznenadio komentar predsednika SAD (VIDEO)

Planeta -

Mali avion je u sredu ušla u ograničeni vazdušni prostor preko skupa predsednika Donalda Trampa u Bulhed Sitiju u državi Arizona, zbog čega ga je prestep lovac F-16.

Džon Kornelio, portparol Severnoameričke komande za vazduhoplovnu odbranu (NORAD), rekao je u izjavi CNN-u da je avion F-16 poslat u sredu popodne da istraži mali avion koji je ušao u vazdušni prostor iznad predsedničkog skupa.

„Letelica koja je prekršila protokol nije reagovala na početne postupke presretanja, ali je uspostavila radio komunikaciju nakon što je avion NORAD primenio signalne rakete“, rekao je Kornelio. „Letelicu koja je prekršila avion ispratili su iz zabranjenog područja bez daljeg incidenta. Portparol tajne službe rekao je da Tramp nije u opasnosti tokom incidenta i rekao da je dalja istraga u toku.

Trampov skup u Arizoni usledio je kao deo poslednjeg sprinta predizbornih događaja koji su vodili do dana izbora da bi se utvrdile države koje je pobedio pre četiri godine. Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, Arizona beleži sve veći broj slučajeva koronavirusa dnevno. Mnogi sudionici skupa u sredu su viđeni u maskama, ali ne i socijalno distancirani.

Manji avion nije bio vidljiv izveštačima CNN-a na terenu u Arizoni, ali se iznad glave mogao čuti borbeni avion, što je dovelo do reakcije okupljene publike i samog predsednika.

Tramp, koji je očigledno zatečen mlaznim avionom iznad, rekao je da je avion "star oko četiri dana" i rekla je da je finansirao vojsku.

„Volim taj zvuk, volim ga“, rekao je Tramp uz zvuk avionskih motora. „Ne znate kroz šta sam prošao da bih doveo te gromade tamo - taj novac sam morao da dobijem od demokrata.“

Rekao je da je mlaznjak "pokušavao da se pokaže" za njega i nazvao rakete koje su ispaljene "malim prikazom" za predsednika. Agenti američke tajne službe takođe su reagovali na neočekivano prisustvo aviona tokom skupa, pri čemu su neki brzo krenuli prema predsedniku, iako zapravo nikada nisu izašli na scenu.

Gomila je glasno navijala dok se avion čuo odozgo, uz uzvike "U-S-A" i jedan čovek koji je vikao: "To je zvuk slobode!"

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track