TEŠKA SITUACIJA NA SAMOSU DAN POSLE ZEMLJOTRESA: Premijer stiže na ostrvo, cunami napravio haos, procenjuje se šteta (VIDEO)
Foto: Profimedia

GRČKA

TEŠKA SITUACIJA NA SAMOSU DAN POSLE ZEMLJOTRESA: Premijer stiže na ostrvo, cunami napravio haos, procenjuje se šteta (VIDEO)

Planeta -

Grčki premijer Kirijakos Micotakis danas popodne će obići Samos gde je situacija "izuzetno teška" prema navodima civilne zaštite, dan posle snažnog zemljoteresa u kome je na tom ostrvu u Egejskom moru poginulo dvoje ljudi i načinjena velika šteta.

U jučerašnjem zemljotresu magnitude 6,6 ; sa epicentrom u Egejskom moru izmedju turske obale i grčkog ostrva Samosa poginulo je najmanje 27 ljudi, a više od 800 je povredjeno.

Taj snažni zemljotres je najviše pogodio Izmir, susedni turski grad naspram Samosa.

Grčki premijer će stići na Samos posle televizijskog obraćanja naciji o jačanju mera za borbu protiv korona virusa, saopštila je njegova služba. Poruka o merama za korona virus trebalo je da bude upućena juče ali je odložena posle zemljotresa.

Državni sekretar za civilnu zaštitu Nikos Hardalijas, koji je sinoć otišao na Samos ocenio je situaciju na ostrvu kao "izuzetno tešku" i pozvao meštatne da budu obazrivi zbog rizika od ponovljenih potresa.

Na Samosu su poginula dva tinejdžera od 15 i 17 godina kada je na njih pao zid jedne zgrade dok su se vraćali iz škole. Najmanje sedam osoba je povredjeno ali nisu u teškom stanju, prema zdravstvenoj službi. Dve osobe sa teškim prelomima prebačeni su sinoć u Atinu i hospitalizovane.

Vlasti su danas počele da procenjuju velike štete na zgradama u luci Vati i u drugim selima na ostrvu.

Zemljotres koji se dogodio u petak u moru kod obale Samosa u 11.51 GMT izazvao je mini cunami, i nivo vode se podigao na 40 centimetara na ulicama u Vatiju što je načinilo znatne štete u prodavnicama.

U Vatiju, podignut je plavi šator na trgu gde vlasti registruju štete.

Atinska geodinamička opservatorija registrovala je brojne naknadne potrese od juče, a najjači, magnitude 4,7 zabeležen je danas u 5.31 GMT.

U Turskoj u Izmiru, spasilački timovi nastavili su danas raščićavanje srušenih zgrada u potrazi za preživelima.

U Izmir je poslato više od 3.000 spasilačkog osoblja, pored toga, ekipe Crvenog polumeseca tom području su poslale i 114.460 maski i 5.000 sredstava za dezinfekciju.

Iz turske uprave za katastrofe i vanredne situacije saopšteno je da je centar potresa u Egejskom moru na dubini od 16,5 kilometara.

Evropsko-mediteranski seizmološki centar rekao je da je zemljotres imao preliminarnu snagu od 6,9, sa epicentrom 13 kilometara severoistočno od grčkog ostrva Samos.Potres se osetio širom istočnih grčkih ostrva sve do prestonice Atine i Bugarske.

Grčki i Turski vladini zvaničnici uputili su medjusobne poruke solidarnosti, što je retkost poslednjih meseci zbog napetih bilateralnih odnosa, zbog spora oko pomorskih granica u istočnom Sredozemlju i prava na istraživanje energije. Stalne tenzije dovele su do straha od otvorenog sukoba izmedju dva suseda i NATO saveznika.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track