Najnovije vesti

KARANTIN NE POMAŽE KOD KORONE: Istraživanje pokazalo od čega zavisi smrtnost od virusa!
Foto: Profimedia

istraživanje

KARANTIN NE POMAŽE KOD KORONE: Istraživanje pokazalo od čega zavisi smrtnost od virusa!

Planeta

U četvrtak je objavljeno novo istraživanje koje istražuje koji svi faktori i koliko utiču na smrtnost od korone širom sveta.

Pet francuskih naučnika sa univerziteta u Parizu i Tuluzu analizirala je sve zemlje koje su prijavile najmanje 10 smrtnih slučajeva u prvih osam meseci pandemije i uporedile njihovu smrt na milion stanovnika sa svim ostalim pokazateljima u tim zemljama - iz ekonomske, socijalne i zdravstvene slike nacije na mere uvedene protiv kavida.

Zaključili su da mortalitet od korone najviše zavisi od geografskog položaja zemlje, očekivanog života, javnog zdravlja, ekonomskog statusa i životne sredine (temperature).

"Ozbiljnost mera za borbu protiv pandemije, uključujući zaključavanje, nije povezana sa stopom smrtnosti", navodi se u studiji.

"Zemlje koje su već iskusile stagnaciju ili smanjenje očekivanog životnog veka, sa visokim prihodima i stopom nezaraznih bolesti, plaćaju najveću cenu korone. Ovaj teret nije ublažen strožim javnim odlukama o merama. Inherentni faktori su unapred odredili smrtnost od covid-19: strategije prevencije povećanjem otpornosti stanovništva na bolju fizičku spremnost i imunitet “, zaključuju oni.

Kurir.rs/Liberal

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...