USPELI SMO DA ZAUSTAVIMO KRVOPROLIĆE: Predsednik Nagorno-Karabaha zahvalio Rusiji i Putinu na pomoći u okončanju sukoba
Foto: Profimedia/Yuri Streletc/Sputnik

Araik Arutjunjan

USPELI SMO DA ZAUSTAVIMO KRVOPROLIĆE: Predsednik Nagorno-Karabaha zahvalio Rusiji i Putinu na pomoći u okončanju sukoba

Planeta -

Predsednik Nagorno Karabaha Araik Arutjunjan zahvalio Rusiji i predsedniku Vladimiru Putinu na pomoći u okončanju rata u tom regionu.

„Zahvaljujući naporima i koracima koje je preduzelo više rukovodstvo Rusije, uspeli smo da zaustavimo krvoproliće u zoni azerbejcansko-karabaškog konflikta. Zahvaljujemo Rusiji, posebno predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, na posredničkim naporima za stabilizaciju situacije i pružanju pomoći u prekidu vatre i okončanju rata, uspostavljanju mira i stabilizacije u našem regionu“, napisao je Arutnjan na Fejsbuku.

On je dodao da, kako bi se pomoglo rešavanju humanitarnih pitanja i obnovi civilne infrastrukture trenutno se formira međuresorni centar za humanitarno reagovanje. Radi rešavanja čitavog kompleksa zadataka humanitarnog karaktera u Karabahu će u sastavu međuresornog centra za humanitarno reagovanje biti dodatno formirano još pet centara.

Arutnjan je naglasio da su ruski mirovnjaci „važan stabilizirajući faktor u složenoj situaciji“.

U Karabah otišle ruske jedinice za razminiranje

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su u Karabah otpremljene jedinice Međunarodnog centra za razminiranje.

„Avioni An-124, Il-76 i Tu-154 Vojno-transportne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije su sa podmoskovskog aerodroma Čkalovski isporučili specijalce, tehniku i naoružanje, kao i službene pse Međunarodnog centra za uklanjanje mina Ministarstva odbrane Rusije za izvršavanje zadataka u zoni mirovne operacije u Nagorno-Karabahu“, navodi se u saopštenju Ministarstva. Na aerodrome u Jerevanu stiglo je više od sto vojnika, 13 jedinica vojne i specijalne tehnike, uključujući robotske sisteme za razminiranje „Uran 6“, oklopne transportere i oklopna vozila.

U saopštenju se dodaje da će osoblje i tehnika preći trasu Jerevan-Goris-Stepanakert i po dolasku na odredište početi sa izivršavanjem inženjerskog izviđanja, razminiranja i uništavanje eksplozivnih naprava u oblastima Karabaha najviše pogođenim sukobom.

Sukob u Karabahu

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track