POBEGLA U SIRIJU, PRIKLJUČILA SE TERORISTIMA, SAHRANILA 3 DECE: Sud odlučuje o sudbini Šamime Begum koja moli da se vrati kući!
Foto: YouTube prtscr / BBC News

ostala bez državljanstva

POBEGLA U SIRIJU, PRIKLJUČILA SE TERORISTIMA, SAHRANILA 3 DECE: Sud odlučuje o sudbini Šamime Begum koja moli da se vrati kući!

Planeta -

Britanski Vrhovni sud treba da odluči da li će Šamima Begum, koja je živela u Londonu i kao tinejdžerka pobegla od kuće kako bi se priključila Islamskoj državi u Siriji, moći da se vrati u Veliku Britaniju.

Vlada Velike Britanije nastoji da spreči povratak Šamime Begum u zemlju u kojoj se rodila.

Na današnjem saslušanju, vlada je pokušala da dovede u pitanje presudu nižeg suda, koji je dozvolio da se Begumova vrati u zemlji radi pokušaja povratka britanskog državljanstva pravnim putem.

Vlada smatra da ženi treba zabraniti povratak u Veliku Britaniju iz bezbednosnih razloga, kako prenosi AP.

foto: Profimedia / Jamie Wiseman / Solo

Saslušanje ispred pet sudija Vrhovnog suda trajaće dva dana, a odluka će najverovatnije biti donesena kasnije. Apelacioni sud je u julu saopštio da je jedini način na koji Šamima Begum može da uloži pravednu i efikasnu žalbu jeste da joj se omogući dolazak u Veliku Britaniju.

Međutim, advokat koji zastupa britansku vladu je pred Vrhovnim sudom rekao da se smatra da Begumova predstavlja stvarnu i aktuelnu pretnju po nacionalnu bezbednost.

Šamima Begum, koja sada ima 21 godinu, bila je jedna od tri tinejdžerke iz istočnog Londona koje su 2015. godine otišle za Siriju i pridružile se Islamskoj državi.

Begumova kaže da se udala za pripadnika Islamske države iz Holandije i da su imali troje dece, ali da su sva umrla.

Ona se 2019. godine pojavila u izbegličkom kampu u Siriji i rekla novinarima da želi da se vrati kući, ali joj je ta šansa uskraćena nakon što joj je tadašnji ministar unutrašnih poslova oduzeo državljanstvo. On je rekao da devojka može da se vrati u Bangladeš, odakle je poreklom.

Begumova je rekla da ona nije državljanka nijedne druge države i da je odlukom ministra ostala bez državljanstva.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: YouTube prtscr / BBC News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track