KAKO JE KASTRO SPASAO MARADONI ŽIVOT: Odigrao je veliku ulogu u njegovom životu, a još jedna bitna stvar ih povezuje (VIDEO)
Foto: Profimedia

legende južne amerike

KAKO JE KASTRO SPASAO MARADONI ŽIVOT: Odigrao je veliku ulogu u njegovom životu, a još jedna bitna stvar ih povezuje (VIDEO)

Planeta -

Vest o smrti legendarnog fudbalera Dijega Maradone iznenadila je ceo svet, posebno Južnu Ameriku. Slavni Argentinac nije nikad krio svoje političke stavove i često se sastajao sa brojnim svetskim liderima, a jedan od njih je bio i kubanski vođa Fidel Kastro, čiju je i tetovažu imao.

Više puta se pričalo o tome i kako mu je Kastro jednom prilikom spasao život.

Zanimljivo, umrli su istog datuma - 25. novembra.

Tog petka, 25. novembra, 2016. godine, preminuo je Fidel Kastro, a tužnu vest je saopštio njegov brat Raul.

Do 4. decembra, kada je sahranjen, cela zemlja je žalila. Možda to nema mnogo veze sa fudbalom, ali kako podseća portal Goal, kubanski lider je igrao važnu ulogu u Maradoninom životu.

foto: Profimedia

Prvi put je Argentinac posetio Kubu 1986. godine posle pobede na Svetskom prvenstvu u fudbalu. To je bio drugi i poslednji put da je Argentina osvojila svetski kup.

Maradona je upoznao Kastra i bio je zadivljen njegovim pričama, pa se nekoliko puta vraćao na to ostrvo. Svaki put bi predsedniku poklanjao dresove.

Međutim, kada se povukao iz fudbala, Maradona je bio u užasnom stanju zbog problema sa drogom. Morao je da bude hospitalizovan i čekala ga je rehabilitacija. Kastro je tu video i svoju šansu, odnosno, priliku za kubanske lekare koji su po svojim kvalifikacijama i znanjima poznati u svetu.

Omogućio je da Maradona bude primljen u kliniku "La Pedrera". Ispostavilo se da će to biti početak fudbalerovog oporavka, i ljudi bliski Maradoni su govorili da mu je Kastro spasao život.

"Bio mi je poput drugog oca, čovek koga sam obožavao. Fidel nije samo za Kubance, ja sam Argentinac, osećam se kao Kubanac. Ja sam argentinski reprezentativac koji je došao da se oprosti i kaže - Ćao, asta sjempre, komandante", poručio je Maradona svojevremeno povodom Kastrove smrti.

Podsetimo, Dijego Armando Maradona, legendarni fudbaler, doživeo je srčani udar i preminuo u svom domu u Argentini u 60. godini, objavili su vodeći mediji.

Vest je potvrdio njegov advokat Matijas Morlu.

Maradona je pre dve nedelje izašao iz bolnice gde je uspešno operisan posle krvarenja na mozgu.

Međutim, pozlilo mu je u stanu u mestu Nordelta, a kako prenose lokalni mediji nije mu bilo spasa.

Maradona je sa Argentinom osvojio Svetsko prvenstvo u Meksiku 1986. godine.

Klubovi za koje je nastupao su Argentina juniors, Boka juniors, Barselona, Napulj, Sevilja, Njuvels Old Bojs.

Bio je selektor Argentine između 2008 i 2010., kao i trener Deportiva, Njuvels Bojsa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja