Najnovije vesti

MEGA PROJEKAT DIŽE RUSIJU U NEBESA: Naftna kompanija ga najavila Putinu, za 400.000 radnika grade 15 radnih sela! (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN POOL

ekonomija

MEGA PROJEKAT DIŽE RUSIJU U NEBESA: Naftna kompanija ga najavila Putinu, za 400.000 radnika grade 15 radnih sela! (VIDEO)

Planeta

Ruska naftna kompanija Rosneft najavila je u sredu predsedniku Vladimiru Putinu početak pokretanja Vostok Oil, gigantskog projekta na Arktiku koji bi trebalo da podstakne ruski rast.

„Zadovoljstvo mi je da vas obavestim o početku projekta“, rekao je Igor Sečin, izvršni direktor Rosnjefta, tokom sastanka sa ruskim predsednikom, sa kojim je veoma blizak, i zahvalio mu što je doneo zakon koji olakšava ulaganje na Arktik.

„Prema planu, u toku su istraživački radovi i izgradnja naftovoda i luke dužine 770 km“, dodao je Secin.

Projekat, kamen temeljac ruskih arktičkih ambicija, objedinjuje nekoliko aktivnosti Rosnjefta na ruskom Dalekom istoku, u blizini severne morske rute koju kompanija namerava da koristi za isporuke u Evropu i Aziju.

U februaru je Secin obećao predsedniku da će projekat zemlji donositi dva procenta BDP-a godišnje.

Tada je rekao da će „ova nova provincija nafte i gasa“ na poluostrvu Tajmir, najsevernijem delu Azije, imati resurse od oko pet milijardi tona nafte i da će u nju biti uloženo 10.000 milijardi rubalja, ili 132 milijarde evra.

Projektom je predviđena izgradnja petnaest radnih "sela", dva aerodroma, jedna luka i stvaranje 130.000 radnih mesta. Sečin je rekao da mu je za to potrebno više od 400.000 ljudi.

Rosneft je prošle nedelje najavio prodaju deset posto akcija projekta singapurskoj kompaniji Trafigura, ali nije precizirao iznos. Kompanija je ranije izjavila da je za projekat zainteresovana i Indija.

Secin tvrdi da će se u početku godišnje proizvoditi 50 miliona tona nafte, a zatim dvostruko više. Obećao je da će do 2024. godine 30 miliona tona biti prevezeno putem koji povezuje Atlantski i Tihi okean, poznat kao Severoistočni prolaz ili Severni morski put.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...