Najnovije vesti

DETALJI IZ ŽIVOTA LIKVIDIRANOG IRANSKOG NAUČNIKA: Ko je bio Mohsen Fahrizad, ubijeni stručnjak za nuklearno oružje (VIDEO)
Foto: Twitter video prtscr

ATENTAT

DETALJI IZ ŽIVOTA LIKVIDIRANOG IRANSKOG NAUČNIKA: Ko je bio Mohsen Fahrizad, ubijeni stručnjak za nuklearno oružje (VIDEO)

Planeta

Istaknuti iranski stručnjak za nuklearno oružje Mohsen Fahrizad ubijen je dok se vozio automobilom u Absardu u blizini Teherana, a zapadni zvaničnici su sumnjali da je bio mozak tajnog programa razvoja nuklearnog naoružanja, međutim, Iran negira njegovu umešanost.

U izveštaju iz 2011. godine kojeg je podneo UN-ov nadzorni organ nad nuklearnim aktivnostima, Fahrizad je identifikovan kao centralna figura u sumnjivom iranskom projektu razvoja tehnologija i veština potrebnih za atomske bombe pa se nakon toga sugerisalo da je možda i dalje bio povezan sa tim.

Iran ove tvrdnje nije uvažio, već je pre nekoliko godina priznao Fahrizadovo postojanje tvrdeći da je bio vojni oficir koji nije bio uključen u nuklearni program.

Izrael i SAD tvrde da Teheran u tajnosti pokušava ponovo da pokrene taj projekat, a Iran godinama odbacuje da želi nuklearno oružje.

Ko god da stoji iza napada, sigurno je da će on podići tenzije između Irana, SAD-a i američkih saveznika u regiji u poslednjim sedmicama mandata odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa.

On je više puta optužio Iran da potajno radi na atomskoj bombi pa je povukao SAD iz sporazuma JCPOA između Teherana i svetskih sila kojima su u vreme mandata Baraka Obame Iranu ukinute neke ekonomske sankcije u zamenu za ograničenje nuklearnog programa.

Međutim, Fahrizad je i u rezoluciji Ujedinjenih nacija o Iranu 2007. godine imenovan kao osoba koja je uključena u nuklearne ili balističke raketne aktivnosti.

Nacionalno veće otpora Irana (NCRI) je u maju 2011. godine objavilo izveštaj u kojem se nalazila fotografija naučnika s tamnom kosom i bradom. Međutim, nije bilo moguće nezavisno proveriti verodostojnost fotografije, piše Reuters.

NCRI je u izveštaju rekao da je Fahrizad rođen 1958. godine u svetom šiitskom muslimanskom gradu Kjom. Bio je zamenik ministra odbrane i brigadni general Revolucionarne garde. Imao je doktorat iz nuklearnog inženjerstva pa je predavao na iranskom Univerzitetu "Imam Husein".

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...