Najnovije vesti

HITLEROVA SLIKA SA MUSOLINIJEM NAĐENA U ARGENTINI: CIA veteran za ovo skrovište siguran da je bilo utočište vođe nacista! (VIDEO)
Foto: Profimedia

istorijska misterija

HITLEROVA SLIKA SA MUSOLINIJEM NAĐENA U ARGENTINI: CIA veteran za ovo skrovište siguran da je bilo utočište vođe nacista! (VIDEO)

Planeta

Istražitelji prilika Drugog svetskog rata otkrili su fotografiju Adolfa Hitlera sa Benitom Musolinijem tokom iskopavanja područja za koje se navodi da je bilo "sigurno utočište" za članove nacističke Nemačke u Argentini.

Bivši američki specijalac Tim Kenedi i veteran CIA Bob Ber saopštili su da je u Argentini otkriveno utočište koje je navodno bilo predviđeno za rukovodioce Trećeg Rajha, piše britanski list „Ekspres“.

Prema tvrdnjama Amerikanaca, sklonište se nalazi u udaljenoj regiji Argentine, 600 milja severno od Buenos Ajresa. Među lokalnim stanovništvom kruže brojne legende o prisustvu tri misteriozne građevine, udaljene od naselja i puteva.

"Decenijama su samo legende i lokalni folklor pružali objašnjenje za tri misteriozne kamene građevine izolovane od civilizacije i udaljen eod puta" rekli su.

Arheolozi su među građevinama pronašli kutiju iz 1940. godine sa zlatnim kovanicama. Istraživanja su pokazala da je reč o kovanicama napravljenim u Nemačkoj u vreme Drugog svetskog rata. Pronađena je i fotografija deteta u nacističkoj uniformi sa svastikom na ruci.

Međutim, ono što ih je posebno iznenadilo je pronalazak fotografije Hitlera i Musolinija u šetnji.

"Bez sumnje, ovo je forenzički dokaz da su ovde bili nacisti", zaključili su tada. 

Prema dokumentima sa kojih je FBI ranije skinuo oznaku tajnosti, Hitler je planirao da se sakrije u argentinskom bunkeru u slučaju poraza, ali nije uspeo da napusti Nemačku. Sovjetska armija je ušla u Berlin, a on je izvršio samoubistvo u svom podzemnom bunkeru. 

FBI je izučavao i teoriju o tome da je umesto vođe Trećeg rajha u bunkeru ostao njegov dvojnik, dok je Hitler kroz tunele pobegao na aerodrom Tempelhof, gde ga je čekao helikopter. Potom je Hitler avionom prebačen u Španiju, a onda na Kanarska ostrva, odakle je podmornicom otputovao za Argentinu.

Međutim, ta teorija je odbačena 2018. godine nakon analize zuba pronađenog u bunkeru u Berlinu, kojom je potvrđeno da je diktator tu sigurno umro.

Kurir.rs / Express.co.uk,  Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...