Najnovije vesti

POLJSKA POSLANICA DOBILA SUZAVAC U LICE KADA JE POKAZALA DOKUMENTA: Ovo je objašnjenje policije! (VIDEO)
Foto: Video prtscr / Fakty.tvn24.pl

surovo

POLJSKA POSLANICA DOBILA SUZAVAC U LICE KADA JE POKAZALA DOKUMENTA: Ovo je objašnjenje policije! (VIDEO)

Planeta

Poljska policija saopštila je danas da je policajac koji je tokom protesta prsnuo suzavac u lice jedne poslanice, verovatno to učinio jer ju je smatrao pretnjom.

Policajac je isprskao Barbaru Novacku, opozicionu poslanicu levog centra, dok je ona pružala dokumente. Incident se dogodio u subotu uveče u Varšavi na protestu protiv ukidanja abortusa.

Portparol varšavske policije Silvester Marčak u prvoj reakciji je rekao da je "šokatno" da je upotrebjen suzavac u spreju protiv poslanice. Međutim, kasnije je policija na Tviteru prenela video zapise o incidentu i navela da je Novacka ignorisala pozive da se udalji dodajući da je njen pokret pokazivanja dokumenta mogao u tom trenutku da bude protumačen kao pretnja.  

"Osoba koja, uprkos pozivima da se udalji od policije, namerno nastavlja da prilazi i iznenada pruža ruku s nekim predmetom ispred lica policajca, može se shvatiti kao pretnja", rekla je policija na Tviteru.

Novacka, koja je bila jedna od nekoliko poslanika na protestu, ocenila je kao nepotrebnu i nesrazmernu meru policije.

"Eto kako se u Poljskoj tretiraju žene koje se bora za svoja prava", dodala je ona kojoj je odmah pružena lekarska pomoć.

foto: Youtube prtscr / naTemat.pl

Protesti u Poljskoj počeli su odmah pošto je Ustavni sud 22. oktobra odlučio da je neustavan abortus zbog defekta fetusa. Time je sud zabranio najčešći od nekoliko zakonskih osnova za okončanje trudnoće u toj dominantno katoličkoj zemlji.

Prema toj odluci, abortus u Poljskoj dozvoljen je jedino u slučaju silovanja, incesta ili pretnje zdravlju i životu majke, što su prethodnih godina bili razlozi za oko dva odsto legalnih prekida trudnoće u Poljskoj.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: Video prtscr / Fakty.tvn24.pl

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...