OVO JE NOVO I MOĆNO RUSKO ARTILJERIJSKO VOZILO: LOTOS ima impresivnu brzinu, gađanje i domet! Napravljen je na šasiji tenka VIDEO
Foto: Printscreen Youtube/ Александр Шер

RUSIJA

OVO JE NOVO I MOĆNO RUSKO ARTILJERIJSKO VOZILO: LOTOS ima impresivnu brzinu, gađanje i domet! Napravljen je na šasiji tenka VIDEO

Planeta -

Vazdušno samohodno artiljerijsko vozilo „Lotos“ je napravljeno u Centralnom naučno-istraživačkom institutu precizne industrije („CNIITočmaš”) na šasiji vazdušno-desantnog tenka BMD-4M, saopštila je korporacija „Rosteh“, čiji deo je pomenuti institut.

„Centralni naučno-istraživački institut završio je prijemne testove perspektivnog samohodnog artiljerijskog vozila „Lotos“ (indeks 2S42) kalibra 120 milimetara. Borbeno vozilo za vazdušno-desantne jedinice potvrdilo je usaglašenost sa navedenim taktičko-tehničkim karakteristikama“, izveštava korporacija.

Testovi su omogućili procenu performansi svih jedinica, mehanizama i instrumenata oružja. Program ispitivanja je obuhvatio više od 50 pozicija. „Lotos“ je prešao 400 kilometara i ispalio 14 hitaca.

Vojni predstavnici kompanije „CNIITočmaš” potpisali su dokument kojim se potvrđuje usaglašenost prototipa samohodnog vozila sa projektnom dokumentacijom i spremnošću vozila za preliminarna ispitivanja.

„Borbeno vozilo u potpunosti ispunjava zahteve po težini i veličini, a istovremeno ima i impresivnu brzinu, brzinu gađanja i domet. Očekujemo da će sledeća faza preliminarnih ispitivanja početi ove godine", izjavio je industrijski direktor „Rosteha“ Bekhan Ozdoev.

„Lotos“ je napravljen na šasiji tenka BMD-4M. Samohodni tenk je opremljen 120-milimetarskom puškom sa visokim stepenom automatizacije operacija pripreme i gađanja.

Vozilo je teško ne više od 18 tona, maksimalna brzina koju može da razvije je 70 kilometara na sat, ima motor od 450 konjskih snaga, domet krstarenja je oko 500 kilometara i može da pogodi cilj na 13 kilometara. Posadu „Lotosa“ čine četiri osobe.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track