DOK IH IRAN GLEDA KROZ NIŠAN, IZRAELU STIŽU RAKETNI BRODOVI: Nemačka moćna korveta SAAR 6 stigla kao štit u Zalivu! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia / Heidi levine / AFP

usred tenzija

DOK IH IRAN GLEDA KROZ NIŠAN, IZRAELU STIŽU RAKETNI BRODOVI: Nemačka moćna korveta SAAR 6 stigla kao štit u Zalivu! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Nemačka je danas isporučila Izraelu prvi od četiri kupljena raketna broda, a najviši izraelski pomorski oficir je ocenio da to značajano unapredjenje flote poboljšava sposobnost zemlje da se suprotstavi regionalnim rivalima, uključujući Iran.

Kupovina četiri broda i tri podmornice od nemačkog industrijskog giganta Tisenkrup (Thyssenkrupp) je već dugo u fokusu istraga o korupciji za koju se sumnjiče najbliži saradnici premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Međutim, kontra admiral Ejal Harel izjavio je da bez obzira na optužbe za korupciju ti brodovi i podmornice jesu deo velikog unapređenja pomorstva u jevrejskoj državi.

foto: Profimedia / Heidi levine / AFP

Harel je rekao da će nova flota podstaći sposobnost mornarice da brani sve unosnija nalazišta prirodnog gasa u Sredozemnom moru od rivala poput libanskog šiitskog Hezbolaha koji ima podršku Irana.

Izraelski oficir smatra da su izraelska nalazišta "glavni cilj na listi meta Hezbolaha za naredni rat".

Saar 6 korvete su opremljene najsavršenijim brodskim radarom na svetu. Prvi takav brod uplovio je danas u luku Haifa.

U članku koji je Centar za međunarodnu pomorsku sigurnost sa sedištem u Vašingtonu objavio u septembru ti brodovi i nove podmornice će ojačati kapacitet Izraela da izvede direktan udar na Iran.

Izrael stalno brine zbog iranskog nuklearnog programa, a sada je napetost u odnosima dve zemlje ponovo na vrhuncu pošto je Iran optužio jevrejsku državu za ubistvo svog vodećeg nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha prošle nedelje kraj Teherana.

Izraelski zvaničnici nisu komentarisali te optužbe, ali su takodje zabrinuti da će novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden obnoviti nuklearni sporazum Teherana i velikih sila iz 2015. godine. Predsednik SAD Donald Tramp je odustao od tog sporazuma, što je Izrael pohvalio.

Na pitanje da li će novi brod omogućiti Izraelu da napadne Iran direktno sa Sredozemnog mora Harel je odgovorio da je to komplikovano pitanje i nije za intervju, ali je rekao da će pomoći suprotstavljanju iranskoj pretnji jer je Iran glavni sponzor Hezbolaha.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / Heidi levine / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track