Najnovije vesti

KINA SPUSTILA SVOJU ZASTAVU NA MESEC: Oni su prvi kojima je to pošlo za rukom posle 50 godina (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/CHINA NATIONAL SPACE ADMINISTRATION

crvena zastava s pet zvezdica

KINA SPUSTILA SVOJU ZASTAVU NA MESEC: Oni su prvi kojima je to pošlo za rukom posle 50 godina (VIDEO)

Planeta

Pedeset godina nakon SAD i Kina je postavila svoju zastavu na Mesec.

Kineska nacionalna svemirska agencija objavila je fotografije na kojima se vidi crvena zastava s pet zvezdica koja je montirana na površini Meseca. Zastavu je snimila kamera na svemirskoj sondi "Čang'e 5" pre nego što je u četvrtak napustila Mesec i krenula prema Zemlji s uzorcima stena.

Prva zemlja koja je 1969. stavila svoju zastavu na Mesec bila je SAD. Kasnije su Sjedinjene Države postavile još pet svojih zastava tokom sledećih misija sve do 1972. godine.

NASA je 2012. godine saopštila kako su satelitski snimci pokazale da pet američkih zastava još stoji na Mesecu, s time da su stručnjaci naveli kako su one zbog uticaja Sunca verovatno sasvim izbledele.

Astronaut Baz Oldrin rekao je da je prva zastava postavljena preblizu lunarnom modulu Apolo i da ju je on verovatno oduvao pri poletanju.

Mediji su prenosili sliku kineske zastave na Mesecu tokom njihove prve misije sletanja na naš satelit, "Chang'e 3". Lander i rover snimili su kinesku zastavu na nama udaljenijoj strani Meseca 2019. godine.

Međutim, u oba slučaja zastava je bila naslikana na spoljašnjem delu letelice pa se nije radilo o stvarnoj zastavi u tradicionalnom smislu, odnosno, o tkanini na stubu.

Misija "Chang'e 5" je treće uspešno sletanje Kine na Mjesec u poslednjih sedam godina.

Sonda "Chang'e 5" odvojila se od površine Meseca pa se uskoro vraća na Zemlju, što je prvi pokušaj u više od 40 godina da se donesu uzorci sa Zemljinog prirodnog satelita.

Ako se sonda vrati na Zemlju bez teškoća, Kina će biti treća zemlja koja je prikupila uzorke, nakon Sjedinjenih Država i bivšeg SSSR-a.

Istaknuvši da je misija tehnički vrlo zahtevna, kineska javna televizija CCTV opisala je ovaj poduhvat kao jednu od "najzamršenijih i najosetljivijih" operacija u okviru državnog svemirskog programa.

Zadatak ove svemirske misije bio je da probuši tlo do dubine 2 metra na području koje se dosad nije istraživalo, Okeanu oluja (Oceanus Procellarum na latinskom).

Misija je nova etapa u kineskom svemirskom programu koji je početkom 2019. ostvario veliki uspeh spustivši istraživački lunarni modul na skrivenu stranu Meseca, što je bio prvi takav podvig na svetu.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...