Najnovije vesti

TAJNI SPISI ČUVENOG FIZIČARA: Njutna su zanimale piramide u Gizi i egipatska merna jedinica, tragao je za sudnjim danom (FOTO)
Foto: Profimedia

istraživao alternativne teme

TAJNI SPISI ČUVENOG FIZIČARA: Njutna su zanimale piramide u Gizi i egipatska merna jedinica, tragao je za sudnjim danom (FOTO)

Planeta

Isak Njutn se često smatra prvim modernim naučnikom, ali su ga zanimale i malo drugačije stvari - piramide i sudnji dan.

Svetski poznati fizičar, čiji će zakoni kretanja i gravitacije kasnije dominirati našim razumevanjem fizičkog svemira niz vekova, prvi je razbio belo svetlo i pokazao spektar boja.

Pored toga, veći deo svog života istraživao je alternativne teme "s one strane nauke", a posebno je bio zainteresovan za apokalipsu judeohrišćanske mitologije.

Neke od njegovih beleški o smaku sveta, nagorele zbog vatre koju je izazvao njegov pas kada je prevrnuo sveću, prodaju se na aukciji. Već je ponuđeno više od 375.000 američkih dolara, piše portal Net.

Beleške detaljno opisuju Njutnovo zanimanje za piramide u Gizi, kao i za egipatsku mernu jedinicu poznatu kao "kraljevski lakat". Verovao je da bi mu, ako uspe da kvantifikuje ovu jedinicu, to moglo pomoći u pročišćavanju vlastitih teorija gravitacije i "otključavanju" tajni geometrije koje će mu omogućiti da predvidi kraj sveta.

"Pokušavao je da pronađe dokaz za svoju teoriju gravitacije, ali uz to se smatralo da su drevni Egipćani čuvali tajne alhemije koje su u međuvremenu izgubljene", rekao je specijalista za rukopis iz aukcijske kuće Sotbi, Gabrijel Hiton za BBC.

Naravno, u vreme dok je pisao članak koji je na aukciji, mnoge od tih ideja smatrale su se jeretičkim i nisu mogle da budu objavljene, zbog čega su deljene samo privatno.

Kurir.rs/Radio Sarajevo

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...