PENS ODLUČIO O SUDBINI TRAMPA: Neće se povinovati pritisku demokrata! 25. amandman nije namenjen za to! (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

bravo

PENS ODLUČIO O SUDBINI TRAMPA: Neće se povinovati pritisku demokrata! 25. amandman nije namenjen za to! (VIDEO)

Planeta -

Potpredsednik SAD Maj Pens izjavio je da se neće povinovati pod pritiskom Demokrata da se poziva na 25. amandman, tvrdeći da on ne bi trebalo da služi kao "sredstvo kažnjavanja ili uzurpacije".

Dok je Kongres bio usred glasanja o rezoluciji koja ga je pozvala da iskoristi 25. amandman u utorak navečer, Pens je odbacio takvu mogućnost, rekavši u pismu predsednici Nensi Pelosi da veruje da takva akcija nije u skladu sa državnim neposrednim interesima.

"Ne verujem da je takav postupak u najboljem interesu naše nacije ili u skladu sa našim Ustavom", navodi se u pismu.

Pense je povukao paralele između javnog nastojanja demokrata u poslednjem trenutku da primoraju Trampa da ode sa funkcije i zahteva da blokira potvrđivanje izborne pobede Džoa Bajdena.

"Prošle nedelje nisam popustio pritisku da izvršim moć koja prevazilazi moja ustavna ovlašćenja da bi se utvrdio ishod izbora, a sada neću popustiti ni pred naporima Predstavničkog doma da igram političke igre u vreme tako ozbiljno u životu našeg naroda ".

Pens je citirao Pelosijeve reči „da [predsednikovu sposobnost za funkciju moraju odrediti nauka i činjenice", umesto da se zasniva na "komentaru ili ponašanju koje nam se ne sviđa", jer je tvrdio da amandman nije osmišljen kao "sredstvo kažnjavanja ili uzurpacije".

Pozivanje na 25. amandman na takav način stvorilo bi užasan presedan

Iako je Pens odbio da koristi svoje potpredsedničko ovlašćenje da bi uklonio Trampa, očekuje se da će Kongres u sredu odobriti akt o opozivu, jer bi za to bila potrebna samo prosta većina u domu koju kontrolišu demokrate. Kuća je zelenim osvetljavanjem članaka stvorila scenu za suđenje Senatu, gde će demokratama trebati republikanski glasovi da bi postigli dvotrećinsku nadmoćnost potrebnu da se Tramp osudi zbog "podstrekivanja na pobunu" 6. januara, kada je gomila njegovih pristalica napala američki Kapitol.

Tramp, koji je izbačen sa svojih izabranih društvenih medija u metežu sa Kapitola, savetovao je dolaznu administraciju da se ne zalaže za upotrebu amandmana u govoru na graničnom zidu u Alamu, u Teksasu, ranije u utorak. Tvrdio je da će se taj potez "vratiti" Bajdenu, koji će biti najstariji američki predsednik koji je ikada stupio na funkciju.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track