TRAMP OBORIO I REKORD BILA KLINTONA: Čak 10 republikanaca mu okrenulo leđa i glasalo za opoziv
Foto: AP, EPA

neslavni podaci

TRAMP OBORIO I REKORD BILA KLINTONA: Čak 10 republikanaca mu okrenulo leđa i glasalo za opoziv

Planeta -

Predstavnički dom Kongresa SAD većinski je podržao rezoluciju o opozivu predsednika Donalda Trampa, sa 232 glasa za i 197 protiv, zbog podsticanja pobune na Kapitolu prošle nedelje.

Kako prenose strani mediji, čak 10 republikanaca je "preletelo" i glasalo za Trampovu smenu, što je najveći takav broj kada su u pitanju članovi predsednikove stranke koji su podržali opoziv.

Prethodni "rekord" postavljen je na glasanju o opozivu bivšeg predsednika SAD Bila Klintona 1998. godine, kada je njegov opoziv podržalo petoro članova iz njegove Demokratske stranke.

Bil Klinton
foto: Profimedia / Alyssa Pointer / AFP

Za drugi Trampov opoziv glasali su republikanci: Liz Čejni (Vajoming), Džon Katko (Njujork), Adam Kinzinger (Ilinois), Fred Apton (Mičigen), Džejmi Herera Botler (Vašington), Den Njuhaus (Vašington), Piter Majer (Mičigen), Tom Rajs (Južna Karolina), Entoni Gonzales (Ohajo) i Dejvid Valadao (Kalifornija).

Donald Tramp, Melanija Tramp
foto: EPA / Chris Kleponis / POOL

Opoziv je uspešan ako ima podršku svih demokrata i najmanje pet republikanaca, odnosno, ukupno 435 članova Predstavničkog doma. Procedura se nastavlja u Senatu.

Kurir.rs/CNN/Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track