Najnovije vesti

TAJ PLAN JE SMEĆE: Ameri razočarani kada su čuli detalje Bajdenovog paketa pomoći zbog korone! Nadali se većem iznosu! (VIDEO)
Foto: Marina Lopičić

direktno

TAJ PLAN JE SMEĆE: Ameri razočarani kada su čuli detalje Bajdenovog paketa pomoći zbog korone! Nadali se većem iznosu! (VIDEO)

Planeta

Kada su detalji predloga paketa pomoći novoizabranog predsednika SAD Džoa Bajdena izašli u javnost, Amerikanci koji su bili pogođeni višemesečnim zaključavanjima usled pandemije virusa korona, oštro su komentarisali iznos jednokratne pomoći.

Kao deo „američkog plana za spas“ u vrednosti od 1,9 biliona dolara, dolazeća administracija želi da podeli po 1.400 dolara kao dodatak iznosu od 600 dolara koji je podeljen prošlog meseca.

„Završićemo posao kada se podeli po ukupno 2.000 dolara ljudima kojima je to najpotrebnije", rekao je Bajden, otkrivajući svoj plan u govoru u četvrtak.

„Suma od 600 dolara koja je već podeljena jednostavno nije dovoljna. Moramo samo da biramo između plaćanja stanarine i stavljanja hrane na sto", dodao je, pozivajući se na prethodnih 600 dolara kao kaparu.

Nakon njegovih izjava došlo je do neslaganja oko najavljenog iznosa, jer je Bajden govorio o isplati 2.000 dolara, kao i odlazeći predsednik Donald Tramp, što je Senat odbio.

Na Tviteru su se pojavili komentari u kojima se navodi da je Bajden uspeo da razočara Amerikance nedelju dana pre inauguracije, navodeći da je plan smeće jer je Bajden obećao 2.000 dolara pomoći, a ne 1.400 dolara koje treba udružiti sa već isplaćenom pomoći od 600 dolara prošle godine.

Međutim, drugi su brzo istakli da se predloženi iznos direktne pomoći uz novac koji je već dat uklapa u iznos od 2.000 dolara, tako da je tehnički i dalje tačan. Takođe, u skladu je sa onim što je senator Berni Sanders predložio.

Pored navedene direktne pomoći, Bajdenov plan predviđa produženje naknade za nezaposlene i moratorijum na deložacije do septembra 2021. godine, izvestila su mediji pozivajući se na njegove pomoćnike.

Paket pomoći obuhvata oko 400 milijardi dolara za podršku odgovoru na virus i distribuciju vakcina protiv Kovida 19, oko 1.000 milijardi za direktne isplate američkim domaćinstvima i blizu 440 milijardi za mala i srednja preduzeća i zajednice koje su posebno teško pogođene pandemijom.

Plan predviđa zapošljavanje 100.000 radnika u zdravstvu radi podsticanja vakcinacije i traženja kontakata zaraženih. Bajden kaže da želi da mu se distribuira 100 miliona vakcina u prvih 100 dana. Njegovi pomoćnici takođe su rekli novinarima da plan posvećuje posebnu pažnju manjinskim zajednicama „nesrazmerno“ pogođenim pandemijom, prenosi RT.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...