Najnovije vesti

KARAVAN OD 4.000 MIGRANATA SE KREĆE KA AMERICI: Nemamo drugog izbora, ovde ćemo umreti (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA/Jose Valle

u potrazi za boljim životom

KARAVAN OD 4.000 MIGRANATA SE KREĆE KA AMERICI: Nemamo drugog izbora, ovde ćemo umreti (FOTO, VIDEO)

Planeta

Migranti iz Hondurasa, bežeći od siromaštva, krenuli su danas ka Sjedinjenim Američkim Državama preko pograničnog dela Gvatemale.

Čitave porodice, sa pospanom decom u naručju uputile su se rano jutros auto-putem prema gradu Agva Kalijente, nedaleko od granice sa Gvatemalom.

Prema procenama, od 2.000 do 4.000 ljudi ide ka granici. Neki su odmah našli prevoz, a drugi su išli peške u pratnji policije.

Honduras, migranti
foto: EPA/Jose Valle

Jedan 19-godišnji radnik iz San Pedro Sula rekao je da se plaši puta, ali da je spreman da rizikuje jer su dva uragana potpuno uništila njihove domove.

"Nemamo drugog izbora nego da idemo. Moramo da idemo odavde, iz ove zemlje, jer ćemo ovde umreti", rekao je 25-godišnji vozač iz Kofradije.

Policija je imala postavljene punktove duž auto-puta, ali je samo legitimisala migrante. Jedan broj policajaca sa zaštitnom opremom sedeo je u autobusima duž auto-puta, ali nisu preduzeli nijedan korak da zaustave migrante.

"Kombinacija kovid-19, socijalne isključenosti, nasilja i klimatskih katastrofa koje se dešavaju istovremeno u neviđenim razmerama u Centralnoj Americi pokreće nove humanitarne izazove", saopštio je danas Međunarodni komitet Crvenog krsta.

1 / 6 Foto: EPA/Jose Valle

Migranti odlaze sa veoma malo sigurnosti koliko će daleko stići. Čini se da su regionalne vlade jedinstvenije nego ikad u njihovom zaustavljanju.

Predsednik Gvatemale Alehandro Djamatei naredio je u sredu uveče "stanje pripravnosti" duž granice sa Hondurasom, zbog pretnje ulaska migranata bez potrebne dokumentacije.

Gvatemala zahteva negativan test na korona virus za ulazak u zemlju. Naređeno je da se na granici rasporedi više od 2.000 pripadnika nacionalne policije i vojske.

Meksička vlada je izrazila je u sredu zabrinutost, sa još deset zemalja Severne i Centralne Amerike, zbog zdravstvenih rizika od kovid-19 među migrantima koji ne poseduju testove i odgovarajuća dokumenta.

Izjava 11-člane regionalne konferencije o migracijama sugeriše da bi Meksiko i Centralna Amerika mogli da nastave da vraćaju migrante zbog rizika od pandemije.

Juče su meksički zvaničnici rekli da su o migracijama razgovarali sa savetnikom za nacionalnu bezbednost izabranog američkog predsednika Džejkom Salivenom i pokrenuli mogućnost primene programa saradnje, kao odgovor na ekonomsku krizu izazvanu pandemijom i nedavnim uraganima u regionu.

Prošlog meseca stotine migranata iz Hondurasa pokušale su da formiraju karavan, a vlasti su ih zaustavile pre nego što su uopšte stigli do granice sa Gvatemalom. Druge pokušaje prošle godine slomile su vlasti Gvatemale.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...