FBI ISTRAŽUJE DA LI SU NEREDI U VAŠINGTONU FINANSIRANI SPOLJA: Trag su 500.000 dolara u BITKOINIMA od Francuza koji se potom UBIO!
Foto: EPA / Jim Lo Scalzo

blokčejn analiza

FBI ISTRAŽUJE DA LI SU NEREDI U VAŠINGTONU FINANSIRANI SPOLJA: Trag su 500.000 dolara u BITKOINIMA od Francuza koji se potom UBIO!

Planeta -

Neredi koji su se u Vašingtonu dogodili 6. januara prilikom upada u Kapitol sada su tema nove istrage FBI, odnosno mogućnosti njihovog finansiranja "spolja", prenose amerilki mediji.

Naime, strani trag koji FBI istražuje, prenosi NBC pozivajući se na zvaničnike biroa, odnosi se na pola miliona dolara u bitkoinima koje je u četvrtak otkrila kompanija za analitiku blokčejna Čejnalizis (Chainalisis).

Prema izvorima, biro pokušava da ispita da li su izgrednike finansirale strane vlade, organizacije ili pojedinci.

Francuski računarski programer navodno je prebacio 28,15 bitkoina (oko 522. 000 USD) na 22 odvojene adrese u jednoj transakciji. Kako je NBC izvestio, on je počinio samoubistvo ubrzo nakon transakcije.

Dalja istraga otkrila je da deo tog novca navodno pripada "krajnje desničarskim aktivistima i ličnostima na internetu“. Nik Fuentes, podkaster koji se pridružio protestu Trampovih pristalica ali nije ušao u Kapitol, primio je, kako se tvrdi, najveći deo novca, oko 250.000 dolara (13.5 bitkoina), tvrde francuski izveštaji.

FBI je u petak izdao bilten, navodeći da su ruske, iranske i kineske strane "iskoristile priliku da pojačaju narative kako bi ojačale svoj politički interes usred predsedničke tranzicije“. Biro međutim, ne upliće direkton Rusiju i Kinu u nerede u Vašingtonu.

Četiri odbora iz Predstavničkog doma SAD-a, uključujući Obaveštajni odbor, Odbor za nacionalnu bezbednost, Pravosudni odbor i Odbor za nadzor i reforme, zatražili su podatke od organa za sprovođenje zakona i obaveštajnih agencija da ispitaju šta su znali o pretnjama nasiljem, da li su informacije prosleđivane i da li su učestvovali službenici obezbeđenja.

Kurir.rs / NBC, Foto: EPA /Jim Lo Scalzo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja