AMERIČKI MUSLIMANI STRAHUJU OD INAUGURACIJE: Svojim članovima izdali upozorenje, evo koga se pored belih supermacista još boje!
Foto: Profimedia

otvoreno

AMERIČKI MUSLIMANI STRAHUJU OD INAUGURACIJE: Svojim članovima izdali upozorenje, evo koga se pored belih supermacista još boje!

Planeta -

Savet za američko-islamske odnose (CAIR) upozorio je američke muslimane da izbegavaju centar glavnog grada i okolna područja uoči Dana inauguracije predsednika.

CAIR je takođe pozvao džamije i društvene centre da se zaštite "zbog pretnje ekstremno desničarskog, belog supremacističkog nasilja" nakon nedavnog upada na američki Kapitol.

"CAIR je duboko zabrinut da će krajnje desničarski ustanici koji nisu u stanju da iskažu svoje političke poglede u nacionalnim ili državnim prestonicama ciljati na centre manjinskih zajednica i bogomolje kao alternativu njihovom razornom besu", rekao je direktor CAIR-a Robert MekKev za CNN.

"CAIR upozorava muslimansku zajednicu da se pripreme za ovu stvarnost", rekao je. "Želimo da budemo sigurni da su svi na sigurnom."

Službe za sprovođenje zakona i državni službenici u visokoj su pripravnosti zbog potencijalno nasilnih protesta uoči Dana inauguracije, pri čemu su neki državni prestonici zakucani, a drugi privremeno zatvoreni uoči ceremonije u sredu.

FBI kaže da je primio informativno upozorenje na "oružane proteste" u svih 50 glavnih gradova i američkom Kapitolu u Vašingtonu, uoči polaganja zakletve izabranog predsednika Džoa Bajdena.

Domaći ekstremisti predstavljaju najizgledniju pretnju inauguraciji, posebno oni koji smatraju da je dolazeća administracija nelegitimna, navodi se u zajedničkom biltenu Odeljenja za nacionalnu bezbednost, FBI-ja i osam drugih agencija.

Odlazeći predsednik Donald Tramp više puta je osudio izbore u novembru kao lažne i njegove pristalice smatraju da je Bajden ukrao glasove, iako su ove tvrdnje nazvane neutemeljenim.

"CAIR upozorava svakog muslimana koji se odluči da bude kontraprotestnik da bi bio oprezan i ostao siguran dok nailazi na bele supermaciste, ali takođe i na službenike reda koji ciljaju na crne ili muslimanske mirne protivprotestnike umesto na ekstremiste", rekao je McCav.

Odbor CAIR-a u Minesoti, epicentru žestokih protesta zbog policijskog ubistva Džordža Flojda, kaže da se upozorenje odnosi i na zajednice crnaca i druge manjine.

"Za muslimane, a posebno crne muslimane, ono što se dogodilo 6. januara pokazalo je jasnu razliku u postupanju u tome kako se organi reda ponašaju prema bijelim izgrednicima", rekao je izvršni direktor CAIR-a iz Minesote Jailani Husein za CNN. "Želimo samo da upozorimo Crnce koji prisustvuju kontra-protestima da se sete da se policija neće ponašati na isti način kao što se ponaša prema Belcima koji napadaju glavni grad."

"Rizik ne predstavljaju samo beli supremacisti , već i policija", dodao je on.

Kurir.rs/5pillarsuk.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track