Najnovije vesti

NEMCE ČEKA MEGALOKDAUN: Objavljen nacrt novih mera, najstrože su do sada!
Foto: EPA/SEAN GALLUP

produžena blokada

NEMCE ČEKA MEGALOKDAUN: Objavljen nacrt novih mera, najstrože su do sada!

Planeta

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas će na sastanku s čelnicima saveznih vlada doneti novi paket mera protiv koronavirusa koji će biti stroži od postojećeg. Mnogi nove mere nazivaju "megalokdaunom".

Nemačka se još od novembra nalazi u nekoj vrsti blokade, koja je isprva trebalo da traje samo četiri nedelje i definitivno se završi pre božićnih praznika. U zemlji su u međuvremenu zatvorene škole, radnje koje ne prodaju osnovne namirnice, barovi, restorani i sadržaji za zabavu i kulturu, uz mere koje su od uvođenja postupno pojačavane. Na snazi je i mera prema kojoj jedno domaćinstvo može posetiti samo jedna osoba van tog kruga.

U okruzima gde je više od 200 novoobolelih na 100.000 stanovnika u 7 dana nije dozvoljeno napuštanje kuće dalje od 15 kilometara.

Angela Merkel
foto: EPA/Andreas Gora

Stručnjaci, ali i brojni političari, slažu se da postojeće mere treba postrožiti jer su dnevni brojevi novozaraženih rekordni, a svaki dan umire više od 1.000 ljudi.

Koje mere se uvode?

Kako piše list Frankfurter Alemajne Cajtung, Merkelova će tražiti da škole ostanu zatvorene, obavezan rad od kuće, obavezno nošenje medicinskih ili maski FFP2 u javnosti, pa čak i policijski čas, a mere bi trebalo da traju do 15. februara.

Nemačka, Frankfurt, korona
foto: EPA/RONALD WITTEK

Špigel i Rojters su došli u posed nacrta mera koji će Merkelova danas predstaviti.

Kako se navodi, na snazi bi trebalo da ostane mera po kojoj smeju da se druže samo članovi iz istog domaćinstva, dok im u goste sme doći samo jedna osoba.

Druga važna mera bila bi obaveza nošenja medicinskih maski ili maski FFP2 u javnom prevozu i prodavnicama.

Nemačka, korona, FFP2, maske, zaštitna maska
foto: EPA/SASCHA STEINBACH

U nacrtu se posebno naglašava kako je od ključne važnosti da škole i vrtići i dalje ostanu zatvoreni. "Postoje indikacije da se mutirani soj virusa širi brže među decom i adolescentima nego dosadašnji sojevi virusa", stoji u dokumentu. Stoga će škole ostati zatvorene do 15. februara.

Isto tako se kroz posebne propise planira da se poveća pritisak na poslodavce da svojim uposlenima omoguće rad od kuće gde god je to moguće.

Nemačka, korona, škola
foto: EPA/SASCHA STEINBACH

"Toliko dugo dok se nalazimo na srednjem i višem nivou novozaraženih, neće biti popuštanja mera", stoji u nacrtu dokumenta vlade.

U nacrtu se navodi kako treba pod svaku cenu izbeći novi nagli porast broja novozaraženih koji bi prouzrokovao novi soj virusa.

Isto tako, ističe se kako bi jedna radna grupa trebalo do 15. februara da izradi koncept „laganog izlaska“ iz strogih mera, uz preduslov da broj zaraženih počne da opada.

Nemački ministar zdravstva Jens Špan rekao je kako postoje naznake da je broj novozaraženih počeo da opada, ali da je još prerano za ublažavanje mera.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...