ISTORIJSKI DAN U SAD! Tramp i Melanija napustili Belu kuću: Nadam se da ovo nije zbogom na duže vreme (VIDEO)
Foto: EPA, Profimedia / AFP

POLAGANJE ZAKLETVE

ISTORIJSKI DAN U SAD! Tramp i Melanija napustili Belu kuću: Nadam se da ovo nije zbogom na duže vreme (VIDEO)

Planeta -

Inauguracija Džoa Bajdena za predsednika Sjedinjenih Američkih Država biće obavljena danas tačno u podne po lokalnom vremenu, odnosno 18 po srednjoevropskom, i biće to prva ceremonija u novijoj istoriji kojoj neće prisustvovati odlazeći predsednik i prva dama.

Bajden će položiti zakletvu kao 46. predsednik SAD, na 59. ceremoniji inauguracije, a za razliku od prethodnih ceremonija tradicionalni govori, nastupi i bivši predsednici pojaviće se pred malom, fizički distanciranom publikom koja će nositi zaštitne maske, i u gradu koji je zaključan kako zbog pandemije, tako i zbog bezbednosnih pretnji.

Donald Tramp
foto: Profimedia / MANDEL NGAN / AFP

Nakon što položi zakletvu, Bajden će imati svoje prvo obraćanje naciji kao predsednik.

17.07 - Donald i Melanija Tramp stigli na Floridu

Florida, Melanija Tramp, Donald Tramp
foto: Youtube prtscr / NBC

Američki predsednik Donald Tramp je stigao sa suprugom na Floridu i uputio se ka svom imanju Mar -E -Lago. Hiljade prstalica iččekuju da pozdrave još uvek aktuelnog predsednika SAD.

15.16 - Tramp ostavio pismo Bajdenu

Donald Tramp, Bela kuća, Melanija Tramp
foto: EPA / Al Drago / Pool

Tramp je ostavio poruku za svog naslednika Džoa Bajdena u Ovalnom kabinetu, i tako ispoštovao bar jednu tradiciju mirne tranzicije vlasti, izjavila su u sredu ujutro dva Trampova predstavnika administracije.

"Predsednik je ostavio belešku novoizabranom predsedniku Bidenu", rekao je Džad Dir, Trampov zamenik sekretara za štampu. Više pročitajte OVDE.

15.00 - Džo Bajden i Kamala Haris prisustvuju inauguracionoj misi u katedrali Svetog apostola Matjua:

Kolona vozila sa Bajdenom i Kamalom Haris pristizala je ispred katedrale u Vašingtonu u momentu dok je Tramp sa Melanijom stizao u vazduhovnu bazu Endruz i tako je izbegnuto da im se "putevi ukrste", prenose lokalni mediji.

14.55 - Tramp poželeo sreću sledećoj administraciji

Donald Tramp, Melanija Tramp
foto: Profimedia / ALEX EDELMAN / AFP

U kratkom obraćanju pre napuštanja vazdušne baze Endruz, Tramp je poželeo sreču novoj administraciji, ne izgovarajući međutim ime Džoa Bajdena koji ga nasleđuje u Beloj kući.

"Posmatraću, boriću se uvek za vas. Slušaću i reći vam da budućnost ove zemlje nikada nije bila bolja. Doviđenja, hvala vam, vratićemo se u nekom obliku", poručio je Tramp prisutnima.

"Mislim da će biti uspešni, imaju zalog da učine nešto spektakularno", rekao je Tramp, poželevši sreću sledećoj administraciji ne ponjiću Bajdena poimence.

Na kraju govora, on je poželeo prisutnima dobar život i poručio "Vidimo se uskoro".

14.50 - Melanija: Hvala na ljubavi i podršci, bila je ovo najveća čast

Donald Tramp, Džo Bajden
foto: EPA / STEFANI REYNOLDS/ POOL

Melanija Tramp, izjavila je na oproštajnoj ceremoniji u vazduhoplovnoj bazi Endruz, da je za nju bila najveća čast da bude prva dama SAD.

"Biti vaša prva dama bila je moja najveća čast. Hvala vam na ljubavi i podršci. Bićete u mojim mislima i molitvama. Bog vas blagoslovio. Bog blagoslovio vaše porodice. I Bog blagoslovio ovu prekrasnu zemlju. Hvala vam", poručila je Melanija Tramp.

14.20 - Tramp i Melanija napustili Belu kuću

Iako je izašao iz Bele kuće, Tramp je tehnički još uvek predsednik narednih nekoliko sati.

Bela kuća, Donald Tramp, Melanija Tramp
foto: Profimedia / MANDEL NGAN/ AFP

Tramp se uputio ka vazduhoplovnoj bazi Endruz, gde će biti održana kratka oproštajna ceremonija pre njegovog poslednjeg leta kao predsednika ka Palm Biču.

Donald Tramp, Melanija Tramp
foto: EPA / AL DRAGO / POOL

U kratkom obraćanju novinarima po poletanju, Tramp je rekao da je postigao mnogo tokom svog mandata i poručio da on i njegova supruga Melanija vole američki narod, dodaje Gardijan.

Donald Tramp, Melanija Tramp
foto: EPA / AL DRAGO / POOL

Tramp je rekao da je to bila "čast života" i da samo želi da ode i kaže "zbogom", ali je naglasio da se nada da to neće biti zbogom na duže vreme, prenosi CNN.

14.15 - Tramp oslobodio zaposlene od zabrane lobiranja

Tramp je oslobodio danas sadašnje i bivše članove njegove administracije zabrane lobiranja. Članovima Trampove administracije bilo je zabranjeno lobiranje, a obavezali su se i da neće preuzimati posao koji će od njih zahtevati da se registruju kao "strani agenti" nakon napuštanja vlade.

Na osnovu Trampove odluke iz marta 2017, državni tužilac je imao ovlašćenja da istraži svako kršenje te zabrane i da podigne građansku tužbu. Tramp je danas opozvao tu svoju odluku samo nekoliko sati pre isteka mandata kao predsednika SAD.

13.40 - Džonson: Radujem se saradnji sa Bajdenom

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas, nekoliko sati uoči inauguracije Džoa Bajdena za 46. predsednika SAD, da se raduje njihovoj saradnji na "zajedničkim prioritetima".

"Kao što sam rekao kad sam razgovarao s njim o njegovom izboru za predsednika, radujem se saradnji s njim i njegovoj novoj administraciji, jačanju partnerstva između naših zemalja i saradnji na našim zajedničkim prioritetima: od rešavanja pitanja klimatskih promena, smanjenju rizika pandemije i jačanju naše transatlanske bezbednosti", rekao je Džonson.

Boris Džonson, Velika Britanija, Bregzit
foto: EPA/ANDY RAIN

12.20 - Mandat započinje poništavanjem Trampovih odluka

Bajden danas će, odmah po stupanju na dužnost, potpisati nekoliko izvršnih uredbi kojima će poništiti prethodne Trampove odluke.

Kako je saopštio Bajdenov tim, on će potpisati 15 uredbi, a najvažnije među njima su obustava povlačenja SAD iz Svetske zdravstvene organizacije, ponovno priključivanje Pariskom klimatskom sporazumu, prenose mediji.

Najavljeno je da će poništiti Trampovu odluku o zabrani putovanja u SAD za građane nekoliko muslimanskih zemalja, kao i zabranu o angažovanju transrodnih osoba u vojsci.

Vašington, inauguracija
foto: EPA / CAROLINE BREHMAN / POOL

12-15 - Moskva pozdravlja obnovu sporazuma o naoružanju

Kremlj je pozdravio nameru buduće američke administracije da sa Rusijom produži sporazum o naoružanju Novi START, rekao je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov.

"Znate da Rusija i ruski predsednik uporno zastupaju očuvanje sporazuma, kamena temeljca globalne sigurnosti i stabilnosti. Stoga, ukoliko zaista naše američke kolege pokažu političku volju da produže sporazum, to možemo samo da dočekamo pozitivno", rekao je Peskov.

12.10 - Proslava u Indiji, u selu porekla Kamale Haris

Meštani malog sela Tulasendrapuram u Indiji, iz kojeg potiče deda nove potpredsednice SAD Kamale Haris, priredili su danas vatromet i delili slatkiše kako bi proslavili njenu inauguraciju. Više pročitajte OVDE.

Indija, inauguracija, Kamala Haris
foto: EPA / JAGADEESH NV

12.03 - Albanci na KIM slave Bajdenovu inauguraciju

Bajdenova inauguracija proslavlja se i na više mesta van SAD, uključujući i na Kosmetu u blizini američke vojne baze Bonstil. Prema fotografijama vide se okupljeni Albanci sa Bajdenovim fotografijama i američkim zastavama.

Bondstil, inauguracija, Kosovo i Metohija
foto: EPA / Valdrin Xhemaj

11.40 - Šta EU može da očekuje od Bajdenove vladavine?

Brojni analitičari smatraju da će se dolaskom Džoa Bajdena na mesto predsednika SAD mnogo toga poboljšati u transatlanskim odnosima, ali da neće baš sve da se promeni.

Dojče vele (DW) piše da su velika očekivanja od novog američkog predsednika, kao i da se Evropska unija kreće između nade da će se i odnos sa Vašingtonom i ukupne transatlanske veze popraviti, i straha da Džozef Bajden, zbog unutrašnje podeljenosti SAD, neće biti u stanju da nešto bitno pokrene u spoljnoj politici.

11.20 - Vašington kao tvrđava

Nakon nereda na Kapitolu, Vašington DC priprema se za inauguraciju Džoa Bajdena ekstremnim bezbednosnim merama - zatvaranjem ulica, postavljanjem ograda od bodljikave žice i raspoređivanjem hiljada američkih vojnika.

Vašington je od napada na Kongres, hram američke demokratije, pretvoren u tvrđavu. Više od 25 hiljada pripadnika Nacionalne garde, vojnih rezervista, naoružani kruže gradom. Postavljene su žičane ograde i betonski blokovi kako bi se zaštitili spomenici kao što su Bela kuća i Kapitol ili kako bi se zatvorile glavne saobraćajnice.

10.11 - Šarl Mišel: Inauguracija Bajdena dan obnove transatlanskih odnosa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da je inaguracija predsednika SAD Džozefa Bajdena, veliki dan za američku demokratiju, ali i prilika da se obnove transatlanski odnosi koji su, prema njegovim rečima, patili poslednje četiri godine.

"SAD su naš najbliži saradnik u odbrani demokratije i vladavine prava. Zato su nas sve šokirali poslednji događaji, ali mrak nasilja neće ugasti svelo demorkatije", rekao je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta je, govoreći na specijalnoj sesiji Evropskog parlamenta posvećenoj inauguraciji novog predsednika SAD, poručio da "Evropa mora da uzme svoju sudbinu u svoje ruke", ali da su joj u borbi za bolji svet i očuvanje mira potrebni jaki partneri kao što su SAD.

10.00 - Lajenova: Nova zora u SAD dolaskom Bajdena

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, povodom inauguracije Džozefa Bajdena za novog predsednika SAD, ocenjuje da "EU, posle četiri duge godine, ponovo ima partnera u SAD".

"Nova zora u Americi je čekana dugo", poručila je fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je, govoreći jutros pred Evropskim parlamentom, naglasila da su SAD "najstariji i partner od najvećeg povrenje za EU", a da EU i SAD moraju da rade zajedno i budu lideri u svetu.

9.45 - Rohani pozvao Bajdena da se SAD vrate nuklearnom sporazumu

Iranski predsednik Hasan Rohani danas je apelovao na izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena da se vrati nuklearnom sporazumu iz 2015. godine i skine sankcije Islamskoj Republici Iran.

"Lopta je sada u američkom polju. Ako se Vašington vrati nuklearnom sporazuzmu, i mi ćemo u potpunosti poštovati naše obaveze iz dogovora", rekao je Rohani, preneo je Rojters.

7.30 - Ko će doći na inauguraciju?

Kao i na prethodnim inauguracijama, očekuje se prisustvo većine članova Kongresa i Vrhovnog suda, ali i bivših predsednika sa suprugama poput Baraka i Mišel Obame, Džordža i Lore Buš, Bila i Hilari Klinton, dok najstariji živi predsednik Džimi Karter (96) i njegova supruga neće prisustvovati ceremoniji, ali su uputili najlepše želje.

Ceremoniji neće prisistvovati odlazeći predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija, jer će pre toga otputovati vojnim avionom na Floridu, čime je Tramp postao prvi predsednik od 1869. godine koji nije prisustvovao inauguraciji svog naslednika.

Potpredsednik Majk Pens prisustvovaće svečanosti.

Kako će izgledati ceremonija?

Polaganju zakletve prethodiće molitva koju će izgovoriti sveštenik Li Dž. O'Donovan, blizak porodici Bajden, recitacija prve Afroamerikanke u redovima vatrogasaca u Džordžiji i izvođenjem himne koju će otpevati pop zvezda Ledi Gaga.

Nakon toga, mlada pesnikinja Amanda Gorman pročitaće svoju pesmu, a ona je poznata po tome što je kao i Bajden uspela da pobedi govornu manu koja je imala i koja je najavila da će se kandidovati za predsednika SAD 2036. godine.

Sledi nastup Dženifer Lopez i propoved dugogodišnjeg prijatelja porodice Bajden, Silvestera Bimana, pastora afričke metodističke crkve Betel u državi Delaver.

Bajden će položiti zakletvu neposredno nakon što sat otkuca 12 sati, sa rukom položenom na svoju porodičnu Bibliju staru 127 godina koju će držati njegova supruga Džil i pred sudijom Vrhovnog suda Džonom Robertsom.

Kamala Haris, prva žena afroameričkog i azijskog porekla na mestu potpredsednika, zakletvu će položiti na dve Biblije koje će držati sudija Sonja Sotomajer, inače prva Latinoamerikanka, članica Vrhovnog suda, pred kojom je inače 2013. godine Bajden položio zakletvu kao potpredsednik.

Svoj govor Bajden je napisao uz pomoć članova porodice i višeg savetnika Majka Donilona.

Šta sledi nakon polaganja zakletve?

Po završetku ceremonije polaganja zakletve, Bajden i Harisova učestvovaće u promenadi s pripadnicima vojske na istočnom krilu Kapitol hila, a kako se navodi, to je vojna tradicija kojom se poštuje miran prenos vlasti na novog vrhovnog komandanta.

Posle toga, predviđeno je da Bajden i Harisova sa supružnicima Džil Bajden i Dagom Emhofom odaju počast vojsci odlaskom na nacionalno groblje Arlington, u državi Virdžinija, gde će položiti venac na grob Neznanog vojnika.

Nakon toga prvi put će ući u Belu kuću kao predsednik i potpredsednica, prva dama i prvi džentlmen, gde će dobiti predsedničku pratnju koja uključuje predstavnike svih rodova vojske.

Time će započeti virtuelna "Parada širom Amerike" u kojoj će učestvovati predstavnici svih američkih saveznih država i teritorija, a sam događaj vodiće glumac Toni Goldvin.

Zbog bezbedniosnih razloga otkazan je tradicionalni bal.

Veliko finale inauguracije je šou zvezda "Proslava Amerike", koji će se emitovati na televiziji i koji će voditi glumac Tom Henks uz pomoć Eve Longorije i Keri Vašington, i u kome će nastupiti Brus Springstin, Džon Ledžend, grupa Fu Fajters, Džon Bon Džovi, Džastin Timberlejk, Demi Lovato i mnogi drugi.

Zbog nereda u Kongresu 6. januara preduzete su veoma jake bezbednosne mere, a događaj će obezbeđivati 25.000 pripadnika Nacionalne gardei tajne službe.

Mesto inauguracije je obezbeđeno visokim ogradama, a prostor između Kapitola i spomenika Džordžu Vašingtonu, na kojem su obično stajali oni koji žele inauguraciju da gledaju uživo, biće zatvoren, kao i većina metro stanica u centru Vašingtona.

Takođe su zatvoreni i mostovi iz Virdžinije za saobraćaj.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track