MERKELOVA PRETI UVOĐENJEM GRANIČNIH KONTROLA Zabrinuta je zbog novog soja korona virusa: Nalazimo se u teškoj fazi pandemije VIDEO
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER / POOL

nemačka kancelarka

MERKELOVA PRETI UVOĐENJEM GRANIČNIH KONTROLA Zabrinuta je zbog novog soja korona virusa: Nalazimo se u teškoj fazi pandemije VIDEO

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas da je ohrabrujuće da se epidemiološka situacija poboljšava, ali istovremeno je izrazila zabrinutost zbog novog soja korona virusa.

"Nalazimo se u teškoj fazi pandemije", naglasila je Merkel na konferenciji za štampu.

Ona je ukazala da ima manje pacijenata na intenzivnoj nezi, ali i dalje je cilj da se rastereti zdravstveni sistem.

"Veoma je ohrabrujuće da epidemiološka situacija počinje da se poboljšava", rekla je Merkel dodajući da to pokazuje da se napori isplate.

Prema njenim rečima, broj umrlih od korona virusa u Nemačkoj je i dalje previsok.

Angela Merkel, Nemačka
foto: EPA-EFE/FILIP SINGER / POOL

Istakla je da je zabrinjava pre svega novi soj, koji je u Irskoj i Velikoj Britaniji izazvao veliki rast broja novozaraženih.

"Ne smemo čekati dok opasnost bude opipljiva i kod nas", naglasila je Merkel dodajući da su preduzete mere opravdane.

Upitana o saradnji savezne vlade i pokrajina u borbi protiv korona virusa, Merkel je kazala da je ponekad ta saradnja "naporna".

Naglasila je da želi, iako ceni federalizam, kod korona pravila, da postoji jedinstvena primena u celoj zemlji.

"Delujemo iz predostrožnosti u korist naše zemlje i zdravlja naših građana, a time i iz predostrožnosti po privredu", objasnila je ona.

Angela Merkel, Nemačka
foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Merkel je podvukla da nema sumnje da su Nemačka i njeni građani suočeni sa teškim periodom.

Ona je izrazila i uverenje da će pandemija ostaviti duboke tragove.

Upitana za vakcinaciju i moguće dostizanje prokuženosti do leta Merkel je rekla da je jedinstveno u istoriji medicine da je istog dana odobrenja vakcina isporučena.

Međutim, dodala je, da ne može ništa garantovati, jer to zavisi od farmaceutskih kompanija.

"Prokuženost zahteva veći broj vakcinisanih, a kada je virus zarazniji potrebno je više od 60 odsto. Trenutno nemamo vakcinu za decu. Prema najavama farmaceutskim koncernima u drugom kvartalu imaćemo više vakcina. Uverena sam da ćemo do kraja leta, što je 21.septembar, ako AstraZeneka dobije odobrenje, što može biti iduće nedelje, moći svim građanima ponuditi vakcinu", uverena je ona.

Merkelova je obećala da će vlada učiniti sve da se dođe do vakcina.

"Što više imamo slučajeva u Evropi i svetu veće su mogućnosti za mutiranje virusa. Ako virus u manjem broju postoji onda manje mutira", objasnila je ona.

Merkelova preti graničnim kontrolama, Mas protiv

U borbi protiv širenja novog soja korona virusa, nemačka kancelarka Angela Merkel zahteva ponovno uvođenje kontrole na granicama, kao na proleće prošle godine.

Ukoliko ostale članice to ne "poslušaju" Nemačka, kako je najavila, planira da ponovo uvede kontrole na svojim granicama.

"Ako zemlje žele da idu drugim putem onda ćemo morati ponovo da uvedemo kontrolu na granicama", rekla je ona.

Prema njenim rečima mere u Nemačkoj mogu biti delotvorne samo ako postoje slične mere u drugim zemljama.

Na drugoj strani šef nemačke diplomatije Hajko Mas izjasnio se protiv graničnih kontrola.

"Mislim da moramo učiniti sve da sprečimo da ponovo budu uvedene kontrole na granicama koje vode do kolona dugih po 50 kilometara", kazao je Mas javnom servisu ARD.

Moguća zabrana ulaska u EU za Britance

Britanci bi mogli uskoro da se suoče sa zabranom ulaska u EU prema nemačkom planu za zatvaranje granica, piše danas britanski Tajms, a prenosi Rojters.

Vladama zemalja članica EU će biti dozvoljeno da zabrane svim stanovnicima Velike Britanije ulazak u njihove zemlje i preseku sve putničke transportne veze sa Britanijom , na osnovu nemačkog plana u nacrtu dokumenta, u koji je britanski list imao uvid.

Države članice EU mogu slobodno da uvedu privremene zabrane ulaska i prevoza putnika koji ulaze iz zemalja koje nisu članice EU sa područja gde je prisutan novi soj virusa Covid 19, navodi Tajms.

List piše , pozivajući se na diplomatske izvore , i da je nezavisno od ove privremne odluke , EU spremna da ublaži granične procedure nakon Bregzita, ako Britanija odustane od svog plana o stvaranju "Singapura na Temzi", prenosi Rojters.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track