RUSKI LOVAC SU-57 BEZ PROBLEMA DOBIJA AMERIČKI F-35 U BORBI JEDAN NA JEDAN: Američki list otkrio u čemu je njegova nadmoć!
Foto: Profimedia, EPA / Peter Klaunzer

duel

RUSKI LOVAC SU-57 BEZ PROBLEMA DOBIJA AMERIČKI F-35 U BORBI JEDAN NA JEDAN: Američki list otkrio u čemu je njegova nadmoć!

Planeta -

U slučaju bitke na nebu "jedan na jedan" između ruskog lovca pete generacije Su-57 i američkog "kolege" F-35, pobeda bi bila na strani Rusije, pokazale su nove analize stručnjaka.

Američki list Nešenal interest uporedio je kakve bi šanse imali lovci pete generacije Su-57 i F-35 u vazdušnom duelu nakon što je Heroj Rusije, probni pilot Magomed Tolbojev izneo stav da bi Su-57 uspeo da pobedi F-35 u vazdušnoj borbi jedan na jedan zahvaljujući svojim manevarskim sposobnostima.

Prema rečima autora članka, novinara Marka Episkoposa, sukob dve borbene letelice hipotetički gledano može da se dogodi u uslovima široke upotrebe sistema protivraketne odbrane, napredne radarske opreme i značajnog broja pomoćnih aviona. On smatra da vazdušni duel dva aviona gotovo da nema veze sa stvarnoću ratovanja u 21. veku.

Episkopos piše da bi u ostalim ravnopravnim uslovima pilot F-35 učinio sve što je u njegovoj moći da uopšte ne započne borbu sa Su-57.

Kako je objasnio, ruska borbena letelica je modernizovani lovac za postizanje nadmoći u vazduhu, sa odgovarajućim tehničkim performansama, dok je u isto vreme američki avion prvenstveno udarni lovac koji se probija u vazdušni prostor neprijatelja da bi uništio vitalno važne objekte ili infrastrukturu.

"Sva je prilika da bi F-35, našavši se u toj izmišljenoj, hipotetičkoj situaciji vazdušnog dvoboja, iskoristio svoju prednost u nekim stelt-funkcijama kako bi pokušao da pobegne od Su-57 koji mu se približava“, ističe novinar.

Su-57, Rusija
foto: YT Screenshot

Prema mišljenju autora, krajnje su male šase za vazdušnu bitku „jedan na jedan“ između Su-57 i F-35.

Razlog za to je, kako kaže, ne samo činjenica da to ne odgovara realnosti savremenog ratovanja, već i zato što bi takav scenario podrazumevao „katastrofalnu i, na sreću, izmišljenu perspektivu velikog rata između NATO-a i Rusije“.

Podsetimo, u sredu je Tolbojev rekao da će "Su-57 lako ubiti F-35, ako se sretnu jedan na jedan“.

F-35, Avion
foto: Profimedia

"F-35 ne zna da manevriše, on nema te sposobnosti, ali zato ima elektronsku snagu“, rekao je on, istakavši da je protivnik „svakakve elektronike“, jer kvar u njenom radu mogu izazvati čak i solarne baklje.

Ruski višenamenski lovac Su-57 je avion pete generacije, stvoren uz pomoć stelt tehnologija. Lovac Su-57 je univerzalna letelica, koja sa jednakim uspehom može da rešava i zadatke sticanja nadmoći u vazduhu, kao i zadatke presretanja meta male veličine uz gađanje kopnenih ciljeva.

Avion ima sve karakteristike pete generacije - smanjenu radarsku vidljivost, sveobuhvatan pregled radarskog sistema, mogućnost integracije u jedinstveni informativni prostor operacije vazduh-zemlja, super-manevrisanje, kao i „pametnu“ pilotsku kabinu.

Kurir.rs / Sputnjik, Foto: Profimedia, EPA / Peter Klaunzer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track