MISTERIOZNA BRAZDA NA ANTARKTIKU: Mnogi pokušali da je objasne padom aviona, ali stručnjaci veruju da je nešto drugo tu sletelo!
Ilustracija, Foto: Twitter/Printscreen

opasno

MISTERIOZNA BRAZDA NA ANTARKTIKU: Mnogi pokušali da je objasne padom aviona, ali stručnjaci veruju da je nešto drugo tu sletelo!

Planeta -

Naučnici na Antarktiku su ostali zbunjeni nakon što je NASA snimila "nešto što se uzdizalo iznad leda" tokom preleta satelita, navodeći svemirsku agenciju da pošalje nekoga da istraži.

Smrznuta pustinja služi kao naučno utočište za više od 1.000 istraživača oko godine, koji prate klimatske promene i proučavaju istoriju Zemlje. Njegov neplodni pejzaž omogućava im pristup netaknutom svetu, gde mogu da dovrše svoja istraživanja, uprkos tome što temperature padnu i do -90 ° C. Uslovi u delovima regiona su toliko surovi da ih naučnici retko posećuju, umesto da koriste satelitske podatke da završe svoj posao.

Međutim, Sajens Čenel je u svojoj seriji "Šta na zemlji?" Otkrio kako je jedna slika - koja izgleda kao da je nešto sletelo na Antarktik - ostavila stručnjake zbunjenim.

Avijacijski novinar Džo Papalardo tvrdi: "Meni izgleda kao da je nešto tamo izuzetno brzo palo i zaustavilo se. Možda se nešto srušilo.Kada razmišljate o nečemu što pada u tom delu sveta, mislite na najgoru vazdušnu katastrofu u istoriji Novog Zelanda."

Serija je detaljno opisala razorne događaje katastrofe na Maunt Erebusu.

"Teorija sudara dobija na snazi kada istražitelji otkriju da je slika snimljena blizu mesta najkatastrofalnijih vazduhoplovnih nesreća na svetu".

"U 7.21 ujutro 28. novembra 1979, let 901 kompanije Er Nju Zeland poleteo je sa aerodroma u Oklandu u obilazak Antarktika".

"Posada izveštava o vedrom vremenu i dobroj vidljivosti".

"Ali kako se avion približava planini Erebus, čudna i zastrašujuća optička varka poznata kao beljenje obmanjuje dva pilota."

Geolog dr Alan Lester dao je više detalja o tome šta je beljenje.

Rekao je: "To je jednostavno situacija gde je svuda bela boja".

"Beli lednik ispod, beli oblaci gore i ne postoji način da se utvrdi šta je gore-dole."

Ali analitičar Mark D'Antonio proučava sliku kako bi utvrdio da li bi to mogao biti ostatak dugog repa ostataka aviona.

Primetio je da se to ne podudara sa teorijom.

"Izgleda da je neko strugao po ledu da bi napravio gigantsku brazdu", kaže on.

Kurir.rs/Express.co.uk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track