AMERIČKI NAFTAŠI OŠTRO PO BAJDENU: Njegova politika će koštati SAD milione radnih mesta i milijarde dolara prihoda! (VIDEO)
Foto: Shutterstock, AP/Susan Walsh

jasno

AMERIČKI NAFTAŠI OŠTRO PO BAJDENU: Njegova politika će koštati SAD milione radnih mesta i milijarde dolara prihoda! (VIDEO)

Planeta -

Frenk Maćijola, viši potpredsednik za politiku, ekonomiju i regulatorna pitanja u Američkom naftnom institutu (API), tvrdi da ako predsednik Džo Bajden stavi trajnu zabranu na razvoj nafte i gasa na vodi i kopnu, moglo bi koštati milion radnih mesta.

"Mislim da su prva četiri dana administracije Bajdena dala jasnu sliku o tome kako bi mogle izgledati naredne četiri godine", rekao je Maćarola o značaju toga što je Bajden ukinuo dozvolu za cevovod Keistone KSL i stavio 60-dnevnu pauzu na zakup saveznog zemljišta u svojim prvim danima na funkciji.

"Predsednik Bajden dolazi na funkciju sa pravim ekonomskim vetrom i teškim tržištem rada, ali je istovremeno nasledio energiju [pejzaž] koja je jača zbog američke revolucije dobijanja nafte iz škriljaca."

"Proizveli smo niže troškove energije za domaćinstvo kao rezultat domaćih izvora i manje oslanjanja na strane izvore energije ", dodao je Maćiarola.

"Predsednik mora da izabere: može da održi SAD i podrži naš ekonomski oporavak američkom energijom ili može voditi politiku koje uništava radna mesta i istovremeno povećati uvoz energije ", dodao je dalje.

"Prvih nekoliko dana trebalo bi da se tiču svih Amerikanaca, jer administracija očigledno preduzima akcije koje će naštetiti ekonomiji i koštati Amerikance posla", rekao je Maćijarola.

Kao što su mediji izvestili, isključivanje cevovoda Keistone KSL koštaće direktno 11.000 radnih mesta i čak 60.000 indirektnih poslova.

Savezna zabrana predstavlja još zapanjujući broj, ustvrdio je Maćijarola.

"Potpuna zabrana razvoja saveznih zemalja za koju se možete kladiti da bi uticaj mogao biti do milion radnih mesta u Sjedinjenim Državama", rekao je on.

Odluka o Kejstonu utiče i na naš odnos sa Kanadom i SAD.

"Dve glavne komponente Bajdenovog govora na inauguraciji i prioriteta nove administracije, br. 1 obnavljanje saveza i 2 jačanje naše ekonomije ", rekao je Maćijarola. "Ovom odlukom koja ide u suprotnom smeru po oba ta prioriteta."

To bi takođe moglo koštati SAD 2 milijarde dolara zarade, rekao je.

Maćijarola je takođe razgovarao o potencijalu da Bajdenove politike ugroze SAD energetska nezavisnost.

"Ova revolucija iz škriljevca otključala je resurse do kojih nikada nismo mislili da ćemo moći doći, a to je značilo više poslova u Sjedinjenim Državama, niži troškovi energije i veća energetska sigurnost", rekao je Macchiarola.

"Prvi put 2019. godine u 67 godina [SAD] postale su neto izvoznik energije, a ne neto uvoznik", primetio je.

Na primer, savezno zemljište i vode činili su 22 procenta proizvodnje nafte i 12 procenata proizvodnje prirodnog gasa u 2019. godini.

"To je razlika između energetske nezavisnosti i energetske sigurnosti i oslanjanja na strane izvore", rekao je Macchiarola.

Naveo je ironiju Bajdenove nominacije za Rep. Deb Haland (D-NM) da bude sekretar Odeljenja unutrašnjih poslova.

Polovina energije proizvedene u Novom Meksiku dolazi iz savezne zemlje, a dve trećine prirodnog gasa u državi iz savezne zemlje.

API je prošle godine proizveo studiju koja je pokazala da bi savezna zabrana zemljišta mogla koštati do 5 posto svih poslova u državi.

"Ove odluke su sveobuhvatne", rekao je Maćijarola. "Široke su i zaista će imati negativne uticaje na našu ekonomiju i naše tržište rada u zaista najgorem mogućem trenutku."

"Ako je prioritet [Bajdena] povratak radnih mesta u Sjedinjenim Državama i rast naše ekonomije, oni zaista moraju da preispitaju ove politike, posebno politiku u vezi sa zabranom zakupa saveznih zemalja radi razvoja nafte i gasa."

Kurir.rs/Breitbart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track